Friday, April 14, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 2)

Ok now aku nk cerita the second day activities
we started our morning with a cup of coffee hahah
then the journey began
dalam list kami that day adalah liberty island (where located statue of liberty) and brooklyn bridge
then kami naik subway ke jeti utk amek tiket ke liberty island
basically semua ni dh included dlm pakej
kami just tunjuk printed ticket yg kami book online then diorang bg actual ticket pd hari kejadian
so nk pergi liberty island tu kena naik ferry
before boleh naik feri tu,kena lalu security yg mcm dekat airport tu
kena bukak semua jaket bagai
sbb liberty island ni kan diorang punya harta ngra 
another island yg kami pergi adalah ellis island yg merupakan check point pertama para immigrant yg dtg ke USA dahulu
macam2 benda kmai boleh bljr on that day
benda yg kita xpernah tahu
mcm proses yg immigrant tu kena lalu before there were allowed to enter the US
memg sedih sgt cerita2 diorang
then diorang diletakkan dlm dorm yg kecik giler
boleh muat 38org
bayangkan
so anak cucu yg dah 3rd generation kt US ni kna banyak bersyukur dgn apa yg diorang ada skrg
aku pon bersyukur sbb tok nenek aku pindah dari pakistan ke malaysia
kalau still kt sana lg xtaw la nasib mcm mna
most of people back then migrate to find a better life right
and i hope they got it and live happily ever after
ceramah sejarah la pulakkkk hahhahah

then after dah penat pusing2 island tu
kami naik feri kembali ke NYC
take another subway and pergi brooklyn bridge
time tu lapar giler
nasib baik la dkt NYC ni halal cart bersepah tepi jalan
jual makanan2 ringan je la mcm burger,sandwich or chicken over rice yg alal2 halal guys tu
makan sambil jalan je kerja
tp seriously masa trip ke NYC ni memg xfokus sgt pd proper food (restaurant)
mostly bli halal cart
xpon kedai thai dekat bawah hotel
ada la sekali tu pergi makan restaurant japanese
the third day rasanya
the rest of the trip memg makan apa yg sempat makan je
oh kitorang ada g mkn dekat restaurant malaysia dkt dgn NYU
nama kedai tu RASA
sedap giler weh
aku spend more than $30 makan kt sini je hahahha
makan laksa,kuih muih,teh tarik
and final dish is on the house,dia bg mcm bubur sagu gitu
sedappp
semua makanan dia memg tiptop
untung giler budak2 NYU weh
jeles weolls from ASU ni
laaa pergi cerita psal mknan pulak
padahal should be on the next post hahaha
xpe la

brooklyn bridge tu memg panjang la
sbb kena jalan kan
boleh je bike tp kenasew ah
xkuasa nk sewa sbb mahal
baik aku jalan je bakar kalori hahahah
jalan punya jalan
sampai ke hujung diorang ni bawak aku
masa tu dh nk masuk maghrib
so semua dah kebulur
lepak dekat brooklyn park kejap
then search tmpt mknan yg berhampiran
jumpa kedai pizza
makan la pizza malam tu as dinner
then jalan dlam kesejukan pergi subway station and balik hotel...

 malam2 org semua tido,aku study weh...mcm ni la rupa budak phd kalau travel..kau hado? hahahah

pagi2 pekena coffee dlu sambal menuju ke subway station..ni neighborhood ala2 cerita friends or how I met you mother la ni..tu yg semua pulun amek gambar tu..

poyo je semua haha





ni dalam subwayyy..mak jemah 2 org ni glam habissss...aku bantai north face jacket je..xnyempat nk shopping bulu2 haha

ni nk menuju ke jetty



 dalam ferry ni...excitednya time niii...lama xtengok air laut hahahha biasa la org duduk gurun



 tu NYC la tuuu...concrete jungle


mempersembahkan lady liberty...selama ni dok tgk dlm tv je...smpai sana,terlopong weh...biasa la org kampong haha


video
ni la halal cart tuu...haa video hakak bagii

 ni la Brooklyn bridge kalau nk tahu...

 beria semua happy...sejuk tu wehhh...menggigil ketaq lutut

kasi chance la sis feeling2 jap

ni yg dekat brroklyn park tu...layan perasaan kt sini pon lama jugak...smpai lapar

video
xde gambor dekat kedai pizza tu...amek la video..besar gedabak pizaa size small...kalau yg extra large tu aku xtaw la..sama size dgn meja kot haha

 to be continued...

No comments:

Post a Comment