Friday, July 14, 2017

Celebrating Eid in the cactus land

Olla!!

masa aku balik from trip to malaysia, it was May22
ramadhan begin on May27
so sempt la rilex jap before start ramadhan
sepanjang ramdhan kt sini memg sgt happening
masjid provide free iftar everydayand during 10 last days of ramadhan,diorang buat qiamullail everyday sekali dgn sahur lg provided

so kitorang pon apa lg
memg most of the time berbukan kt masjid
sbb not bad makanan dia
nasi arab everyday hahah
just tukar protein je
and akan ada makcik2 somali yg buat roti macam ala2 chakoi
sedap giler
hari2 mesti cari kuih tu hehe

kitorang sempat join qiam kt masjid sekali je
sbb semua ambik summer klas kan
so qiam kt rmah je lah haha
masa join prog qiam tu best sgt
ada ceramah 2 session and solat tahjud
kitorang stay terus after tarawih

tarawih sini buat 8 rakaat je
tp lama sebab dia habiskan 1 juz every night
so around 11 baru hbis tarawih

raya this year agak happening because we have couple of new people in our life
ada 2 org aunty and dgn diorang punya family
first daya raya jatuh on sunday
we are lucky enough sbb boleh pergo solat sunat hari raya pagi tu
gigih naik light rail pergi phoenix
sbb masjid tempe xbuat solat raya
xmuat katanya
happening sgt solat raya sbb boleh tgk pelbagai bangsa,pelbagai gaya masing2 gayakan
then after that teru balik rumah and ada open house dkt rumah my friend
kitorang pergi 2 days before sbb nk tolong diorang with everything for preparation
smgt hoi malam raya xtido
masak macam2
menu yg kitorang masak: nasi hujan panas,kurma ayam, pulut kuning, rendang daging,nasi himpit,kuah kacang
a week before raya smgt ni buat kuih raya haha
buat semperit, cornflakes madu,jejari oat and popia nestum
and ads jugak 3 jenis kuih raya yg aku sempat beli masa balik malaysia hari tu
memg meriah raya kali ni

the next day dah kena g skolah
tp xhabis lg
the weekend after which is Syawal7,kitorang berkampung dekat rumah kak carol
dia punya turn pulak buat open house
so apa lg
3days 2 nights kt sana
masak nasi arab, satay, rendang, ayam masak merah,kuah kacang,nasi himpit,lemang,ketupat
nasib baik ada boys semangat bakar satay haha
ada lg kak carol beli kek lapis la, seafood la....table was full with food!!!
everytime sleep over rumah dia memang xsempat nak lapar haha

then ada sesi fotografi
mandi kolam
main water baloon
main bunga api 
seronok sgt
tp ni last year la happening mcm ni
lepas ni tinggal aku sorang je
rmai adik2 ni dah graduate 
termasuk la housemate aku
huwaaaaa
not ready for that
seriously weh
hopefully Allah hantar pengganti utk menceriakan hidup aku mcam diorang ni

berbuka kat rumah aunty ida in Scottsdale


buat kuih rayaaaa

Phoenix Convention Center for solat raya




our Mama Jun


our juadah d pagi raya..

rumah student biasalah simple hehe





raya kt rumah Kak Carol






team bakar satay













before kena serang dgn water balloon haha









okay lah
tu je cerita raya
until next post!!!

p/s:doakan perjalanan phd aku taw...nyawa2 ikan nih huhu

Thursday, July 13, 2017

Quick catch up

After what I've been through during Spring semester,
i think that i really need a break from everything
i just cannot think of some other place better to be at that critical time
it is Kelantan, Malaysia
so I made a drastic decision
I booked an unplanned ticket to Malaysia
kebetulan pulak ada sale ticket
xsemahal biasa
so terus aku beli
sbb masa tu stress level memg xterbendung dah
i really need my family

it was a very short trip
10days trip
very quick catch up
xsempat pon jumpa semua org
org yg make an effort to meet me je boleh jumpa
sbb most of my time memang aku spent dgn family
my support system

masa tu rasa miserable sgt
mcm xleh nk hadap dah life kt arizona
and i almost think nk stop everything je
tp akal masih ada lg
aku xkan buat keje gila
giving up is not in my life diary

perjalnan from arizona ke kota bharu tu aku rsa mcm sekejap je
sbb transit pon semua sejam to 2 jam je
so memg xlama
total journey from arizona ke KL was 30hours
then aku smpai KL pkul 11 malam
anis pickuo aku bawak g makan mamak
and balik rumah dia utk mandi and tukar baju
sbb my next flight ke KB was after subuh
tp subuh kt airport je la
sbb xsempat 
nk check in beg lg

smpai kt airport KB tu terus rsa semangat tu dtg balik
drpd rsa lemah longlai from arizona tu, terus rsa hidup balik
peluk umi and umi bawak aku g breakfast dkt kedai fav aku "kopitiam KITA"
punya la happy
umi cakap makan je apa yg aku nak
sbb masa 10days is too short

hari2 umi jamu aku makan
smpai ada jadual
so that i dont miss anything hahah'terbaik la umi
jetlag pon aku xlayan sgt
sbb 10days je kot
pagi2 dah keluar rumah
everyday ena follow jadual 
dah list2 siap2 apa aktiviti,nk makan apa,nk g mana,nk beli apa
semua dah fixed

then 10days berlalu dgn sgt laju
malam terakhir tu umi tido sebelah aku
rasa sedih sgt
tp kena bajet cool kan
kalau aku buat drama air mata,kang umi lg la,air terjun ahhahah
umi and adik2 aku smgt g hantar ke KLIA
adik aku yg second smpai cuti semata2 nk g anta aku
kt KLIA,sempt la jumpa best friend aku CCGSP
diorang ni xpernah miss lagi hantar aku kt airport
this time kira kali ke-3 la
terbaik la korang
love u guys to the moon and back!!!
angkut anak2 and laki diorang dtg hantar aku
hahahha laki diorang pon dah redha

ni baru smpai KB ni...terus g makan






umi buat ketupat sotong...sedap wehhh tp xreti nk buat sendiri



air cincau legend...zaman skolah dulu hari2 minum

mee celup and nasi air legend...every time balik memg wajib g makan ni...kwn2 aku yg keje luar kelantan pon memang jadikan kewajipan kalau balik memg kena g mkn sini

mee md zain pujaan hati...dapnyaaaa

ni kes xsempat smpai rumah,dah makan durian dlm kereta...xleh tahan wehhh...suruh brader to kopekkan then terus aku tlan je...dah macam queen dah umi layan selere makan aku hehe

this is my omma...pergi surprisekan dia...terkejut dia tgk aku balik




megi telur sotong

see pelbagai kuih muih...mana x gemuk kalau duduk kelantan


ni masa pergi ganu...one day trip je..jumpa sifu and visit adik aku yg pompuan tu kt unisza



pantai teluk ketapang pujaan hatikuuuu...dlu masa study kt unisza memg hari2 g pantai...xsempat nk stress 

masjid unisza


my sifu..diorang belanja makan kambing bakor guangzhou..kelas ke tidakk haha



my very last day...ni dekat airport KB dah ni



sampai KLIA nampak minah ni tgh tunggu dah...lebiu kuntom renjongg


muka stress kena balik US semula haha...till next time malaysia...


then after smpai je arizona,xsempat rest,smpai malam,esoknya terus kelas
sbb aku ambik summer class
utk cpt2 siapkan coursework