Thursday, April 16, 2015

UniSZA Research Conference 2015

Salam..

Last year membisu sikit pasal conference sbb masa end of 2013 tu dah aktif sgt berpersatuan 
Seminar kebangsaan,bengkel
So 2014 byk attend bengkel je

So pembuka conference saya tahun ni adalah di UniSZA sendiri
Anjuran CRIM unisza
So kitorang pljr2 siswazah xlepas peluang la utk hantar paper
Peluang jgn dilepaskan
Ye dok??? 👍🏻

So kitorang pon pakat2 la anto blake paper ikut bidang research masing2 lah
Saya dh la bru balik BTN hri tu
Nk dekat deadline
Terus anto je la apa yg ada
Opkos la eccepted
Xkan crim nk reject kot hahaha(confident itu penting uolls)

So program bermula dr 14-16 april
Ada yg oral presentation,ada yg poster presentation
I opkosla join oral presentation
Xpenah plak join poster
Gamoknya kena try skali ni join poster

Peserta memg ramai
Mostly student unisza sdri
Xlupa jugak para2 lecturer yg ada geran research pakat2 present blake
And for sure la pelajar international unisza memg xpernah mengecewakan kalau bab join program
Dorang pling bersenangat sekali hahah
Bagus!!

Oral presentation dibahagikan kpd 5 room
Setiap room ada chairperson dgn time keeper(macam biasalah)
Ada sesi pg,tgh hri,ptg
Saya kena 15april sesi tgh hari

Ni semua peserta dr room 3 sesi tgh hri
Amacam?
International x room i??
Hahahah haruslahhh
Tu semua adik beradik tiri i kt fakulti (ye ke??)
Entoh  kadang2 tertukor gak sbb muka samaaa je blake 😅

Then kwn saya present sesi petang kt blik sebelah 



 Lepas dah settle present,kitorang buat lawatan tapak
Pegi tgk poster presentation yg rata2nya student dinal year undergrad
Sgt menarik
Kreatif n inovatif
Zaman sy dlu xde pon mcm tu
Untunglah diorang
Saya sbg ex senior sgt bangga




Thursday, April 9, 2015

Biasiswa Yang Di Pertuan Agong 2015

Salam

Kali ni xnak tulis panjang2
Just nk share pasal biasiswa
Kpd yg berminat nk smbg master or PhD
Biasiswa Yang Dipertuan Agong dah bukak dah ni
Boleh la rajin2kan diri pegi apply


Tuntutlah ilmu hingga ke liang lahad 
All the best!!

Monday, April 6, 2015

Throwback::Umrah 2012

Kali ni nak throwback kenangan umrah 2012
Masa ni arwah abah ada lg
Kami pergi 3 beranak ni je (saya,abah,umi)
Masa tu saya tgh final semester degree
Tengah praktikal di TNB berdekatan dgn rumah

Mula2 ingatkan xleh pegi sbb tgh praktikal kan
Lps tu saya contact dgn lecturer yg handle pelajar intern
Dia memg baik orgnya
Saya bgtaw elok2 yg saya memg dah lama nk pegi umrah
KIra yg ni cubaan kali ke3 nk pegi
Sebelum ni dh 2 kali try asyik cancel je sbb masuk matrix la,visa xlepas la
Kali ni memg xnak lepas la peluang keemasan ni kan
Lgipun masa tu arwah abah tgh sakit
So,kita xtahu lg bila berpeluang pegi umrah dgn dia
Alhamdulillah berkat doa dan usaha
Saya berjaya lepas dr pihak universiti

Lepas tu ada sorg lg kena mintak pelepasan iaitu bos kt tmpt saya praktikal tu
Berdebor jugak nk masuk ngadap dia
Tp tawakal je la
Ye la,kita budak intern dh pepandai nk mintak cuti
2 minggu plak tu
Tp saya redahkan aje
Masuk jumpa bos dengan berbekalkan surat permohonan utk dia sign
Surat tu saya karang sendiri
Saya kepilkan skali dgn surat dr agensi umrah yg bawak saya nti
Alamdulillah lg sekali sbb bos kasi lepas senang2 je
Dia siap pesan jaga diri elok2
Fokus beribadat
Masa tu rsa mcm nk lompat tinggi2 je
Sebab memg dah lama sgt berimpian nk pergi umrah

Maka perjalanan kami bermula dr airport kota bharu




Lepas tu flight transit di KLIA utk pertukaran flight
dr KB-KL naik Malaysia Airlines
Dr KL-Lahore naik Pakistan International Airlines
Then transit di Lahore selama 12jam
Sempat la check in hotel and pihak hotel bawak kitorg pusing2 lahore
Dpt ler kenal Pakistan

ni airport kat lahore




 panas ni time ni...rasa meruap naik bahang ke muka..dulu malaysia xpanas mcm skrg...so agak terkejut la masa mula2 keluar dr airport lahore tu...tp kalau skrg pegi pakistan ke saudi arabia ke,xheran dah sbb malaysia pon sama panas je..hehe




Masa kat hotel tu kami dihidangkan dgn Nasi biryani pakistan version lahore
Ada dua jenis
Memg sedap giler
Sampai skrg dok teringat lg
Kt kelantan ni ada satu restoran nasi biryani lahore tp xpernah lg try
Nti nk kena g cuba ni
Kot2 la sama dgn biryani kt lahore

di airport lahore nk ke jeddah

Lepas tu kami teruskan perjalanan ke Saudi arabia dari lahore
Naik pakistan internation airlines jugak
It takes about 5 hours rasanya dr pakistan ke jeddah
Lupa dah exact time
Smpai kt jeddah kami disambut oleh wakil agensi kt sana
Tp sepanjang perjalanan dr KB lg memg kami dah ada ustaz yg guide
So, memg xterbiar atau terkial2 la
Dia uruskan semua
Dia fasih bahasa arab

Sampai jeddah kami terus naik bas ke madinah
otw ke madinah kami stop kejap utk lunch
first time pekena nasi rab jeddah
terbaikkkk sedap diaaa
Original kan
Selalu makan kt sini rsa dia lain
Kat san berganda2 sedap dia
Maybe sbb saya penggemar nasi arab kot



Lepas tu teruskan perjalanan ke madinah
Kami ditempatkan di hotel yg sgt dekat dgn masjid nabawi
org dah azan pon sempat lg nak lari2 pegi masjid heheh

Selepas 4 hari di madinah
Kami terus ke Mekah dgn menaiki bas


 Jabal Uhud




Dalam 5 jam prjlan jugak
Berhenti niat umrah di Bir Ali
Sampai di Mekah, terus check in then tukar baju
Terus turn ke lobi sbb ustaz nk bawak pegi buat umrah utk kali pertama
Xleh lama2 dlm ihram ni
Bahaya..takut terbuat2 perkara2 yg membatalkan ihram

Kami bergerak dlm kumpulan
Supaya xsesat
Dan ustaz ada bekalkan kain perca utk ikat di telekung
Takut kalau sesat senang nk cam dari jauh
Selain tu ada jugak kad yg kita pakai mcm kad pelajar kt univeristi
Di kad tu ada tertulis nom telefon ustaz dan nama hotel
Di bag sandang yg kecik tu pon ada nombor ustaz
So,if anything happende just call nombor tu
Takpon pegi cari polis and tunjuk detail pd kad kita









Yg botak ni ustaz yg bawak kitorang..umrah 2014 pon saya pergi dengan dia..insyaAllah tahun ni family nak pergi lg sekali dgn ustaz ni jugak sbb kami rasa serasi dgn servis yg diberikan..
rasa mcm one big family je setiap kali pegi umrah dgn dia..xrasa kekok lansung dgn ahi jemaah yg lain
Kai kt mekah selama 12 hari
Ustaza bawak pegi umrah sbnyk 7kali
Kami jygak berkesempatan mendaki gia hira'
Tempat Rasulullah terima wahyu
Sempat jgak mendaki Jabal Rahmah tempat pertemuan Nabi Adam dan Hawa

 kaki gua hira'


 view dr atas gua hira'


tmpt Rasulullah solat


org meniaga kt puncak bukit 

Jabal Rahmah

Doaku di Jabal Rahmah :)

Itu sahaja perkongsian utk kali ini...InsyaAllah jika diberi kesihatan yg baik,rezeki yg berlipat ganda,nk pergi lg bersama keluarga tercinta...

Thursday, April 2, 2015

Perit jerih kehidupan

Salam

Malam ni hakak rasa mood rajin nk menaip kt sini memandangkan hakak berjaya install software blogger kt telepon apple hakak

Makanya hakak jd senang nk hapdate belog ni ni kerananya segalanya di hujung jari sahaja
Memg tidak mengecewakan la si buah apple ni

Sebenarnya hakak stress sgt lately 
Bukan apa
Hakak xde anak or husband tg tukang sepah rumah sampai tahap nk stress2 bagai tp hakak stress dgn dri sdri je

Tajuk post pon dah dramatis habis kan hahahahhaha
Sebenarnya hakak stress utk persiapan hakak nk smbg bljr ni la
Sesungguhnya ia bukan semudah yg disangka
Hakak dah mula rasa bahangnya
Dah namanya pon nk smbg ijazah kedoktoran maka memg logiklah sgt merasa bahang ketensenan tuh hahahha

Maybe hakak ni je yg drama lebih
Tp seriously bukan mudah
Patut la bila hakak bgtaw mereka2 yg hakak nk p smbg kt amareka bumi uncle sam mereka semua ala2 terlopong ternganga menggeleng kepala
Hakak budak innocent masa tu sbb xthu lg duri ranjau berliku yg bakal hakak hadapi
Skrg baru hakak sedar
Sesungguhnya ia bukan mudah

Proses memohon pon sudah serumit ini
Apatah lg nk menghabiskan ijazah d sana nanti
Hakak sgt2 berharap diberi kekuatan dan kecekalan utk hdapi semua ni
Sbb ni cita2 hakak selama ni

Makanya nasihat hakak kpd mereka2 yg berimpian nk smbg phd ke amareka silalah bersedia
Bersedia seawal mungkin krn terlalu banyak preparation yg perlu dilakukan
Dan jgn lupa sediakanlah duit ribu ribansss utk dilaburkan
Jgnlah berkira sgt utk menuntut ilmu yer
Kerajaan tanggung kita ke sana lg byk maka bersyukurlah ada org nk taja kita

So skrg hakak nk smbg menghantar emel berbondong2 kpd semua professor2 yg bijaksana di sana supaya sudilah mereka menerima insan marhain ini sbg pelajar mereka
Doakan perjalanan phd hakak dipermudahkan yer

Sesungguhnya hakak akan cuba sedaya upaya termampu hakak
(Saje je tukar kata ganti nama diri mlm ni sbb otak meroyan hahahah)

               hakak tgh pening2 listkan profesor2 yg hebat2 yg akak nk lamar



Oklah babai dan goodluck utk semua rakyat marhain mcm hakak