Saturday, October 8, 2016

My summer trip to malaysia (part 3)

after balik from KL
aku spend masa dekat Kelantan je
then 1 day trip ke ganu
saje untuk menggamit memori lama
tempat jatuh lg terngadah inikan pula tempat bermain kan hahaha

rindu sgt ganu
6 years spent in kula Terengganu
byk sgt memori terukir kt situ
suka duka dlm menjadi dewasa
chewahh

the first plan igtkan nk pergi jumpa lecturer unisza tp kekangan masa
so xsempat la
lagipon time tu cuti raya
so everyone busy kan
next time kena balik time diorang kerja
baru senang

before pergi kuala Terengganu,singgah besut dlu
beraya kt rumah iqa,my bff
dia siap buat tat telur special for me
sbb aku memg suka tat telur resipi mak dia
dlu masa bljr sama2,aku la regular customer tat telur mak iqa
serius fanatic sgt
smpai skrg aku xpernah lg jumpa tat telur sesedap mak iqa punya resipi
memang serius terbaik

hopefully balik next time dpt merasa lagi sekali :P
then aku continue my journey to KT
pergi singgah unisza mek gmbr depan gate
then pergi makan celup tepung dekat tempat favourite aku
menggamit memori sgt
bestnya kalau igt zaman duduk ganu dlu
dah la makanan best
dekat dgn Kelantan
tiap2 minggu nk balik pon boleh
balik hari pong boleh (aku selalu buat)
tp skrg dh jauh beribu ribu batu
apakan daya....

so itu je lah kisah perkelanaan aku kt mlaysia selama 3 minggu
xsempat jumpa semua org pon,or even makan semua bnda
masa terlalu cepat berlalu
then bila tiba masa nk berangkat ke KL from airport KB tu
rasa syahdu sgt
umi xhantar smpai KL sbb adik aku kerja
so dia tkut nk naik flight sorang2
dia anta smpai airport KB je la

sampai kt KLIA,iqa dh tngu kt situ
diorang memang dah janji nk teman aku before aku board next flight ke Japan
sempat la quick catch up dgn CCGSP (kun,una,yong,iqa) missing dexna sbb dia dok jauh kt perlis
plus dia keje rasanya
org lain ni semua duduk area2 dekat la jugak dgn KLIA
sbb tu boleh dtg
maka berakhirlah trip aku ke Malaysia
semoga berjumpa lagi......







 last meal in Kelantan





bye....

Sunday, October 2, 2016

My summer trip in malaysia (part 2)

ok mari nk cerita apa yg aku buat
makan,makan,makan...
actually tu je yg aku buat haha
lagipon masa tu kan raya, so logic la wei makan xberenti

after dah puas jalan2 kt Kelantan
aku continue trip ke KL and Melaka
roadtrip okay
xmain la naik flight
sbb dah terbiasa kt USA selalu drive more than 5 hours kan
so balik Malaysia pon xde rsa nk naik flight la
seronok sbb boleh stop2 on the way tu

aku spent 5 days kt KL
2 days dgn kwn2 aku
kitorang book hotel and spent time together
seronok sgt time tu

then aku stay dekat Nilai 2 hari
sempat turun ke Melaka
semata2 nk g makan and jumpa Kuntum
drive la ke Melaka from nilai tu
xde la jauh pon
2 jam je

then after that pergi Rawang and balik Kelantan smula

video









IKEA!!!
















Saturday, October 1, 2016

My summer trip to malaysia (part1)

after dah seharian stranded dekat qatar
aku diselamatkan haha
beli tiket emirates balik ke malaysia
smpai kelantan raya ke-3
masa tu rumah tgh open house
punya la penat weh
smpai2 tgk ramai sedara mara semua ada
even penat, terus mencekik haha
ye la dah kebulur mknan malaysia
terutama skali laksa yg umi masak
terbaik weh

then after that kwn2 aku pulak dtg
memg meriah sgt
even penat kan tp kuatkan diri jugak
then malam tu ada buat bbq
bakar satay bagai
lepak2 dekat laman
tp aku dh mcm lalok dah masa tu
xleh nk join sgt
masuk blik terus pengsan,esok tgh hari bru bgn dgn penuh energy haha

aku balik 3 minggu je
so the first week tu aku stay kt Kelantan
pergi serbu semua open house yg available
pergi ziarah sedara mara (makan lagi)
aku xtaw la kalau org lain tp aku sepsis yg kalau time raya,benda paling aku suka bila pergi beraya adalah biskut raya
aku akan bukak semua baling n cuba semua
mcm kanak2 kan tp sukaaaa..best la kuih raya

then aku mula la susun jadual aku sepanjang kt malaysia
dlm list msa tu nk pergi ganu,kl,melaka,penang
tp xsempat pon g penang
tp yg lain semua sempat

tunggu next post utk each tmpt yg aku visit...









Friday, September 9, 2016

My epic journey to Malaysia

Now lets begin my story
ok after dah settle semua kt rumah di arizona,maka berangkatlah aku untuk beraya
masa tu 2days before raya
sbb raya was on 6july kan
awal pg pergi airport sbb flight aku from arizona ke texas pkul 6pagi
so pkul 4pg dah blah pergi airport
my original flight route should be (arizona-texas-doha-kula lumpur-kelantan) which should be not more than 40 hours
tp actual journey bertukar jd arizona-texas-doha-dubai-kuala lumpur-kelantan total 75 hours
yes tiba2 tertambah dubai kan kt situ 
sebabnya mcm ni,aku naik guna buddy ticket
sbb aku ad kwn kerja dgn qatar airways
so aku dpt diskaun la
murah kalau compare beli full price
nasib aku baik smpai doha
then dr doha nk balik KL kapal penuh
konsep tiket ni,kalau ada tmpt kosong je bru ko boleh naik
so lepas kapal pertama penuh,aku tunggu kapal kedua
pon penuh jugak
everyday,kapal from doha ke KL ada 3 SAHAJA!!
aku xleh naik ketiga2 kapal tersebut
maka genaplah 24 jam aku kt airport doha tu
masa tu dh hari raya dahhh (T_T)
tp aku ok je
xtaw kenapa
Allah bg kekuatan
mcm rilex je aku dok lepak kt airport tu
aku xberputus asa lg
aku pon try kapal yg esoknya yg paling first whic is pkul 2pagi,xleh naik jugakkkk
then ak g buat drama air mata kt customer service dia
then dia ckap ("eh,awak dh lebih 24jam kt sini,awk kena dptkan visa cepat2 sebelum org imigresen thu awk kt sini,if not,diorang akan hantar awak balik ke USA semual!")
and i was like (what!!!!!!!!!!!!!)'
aku nk balik raya,ko nk anta aku balik US semula
hell no!!!
then aku tanya la dia apa patut aku buat
dia ckap aku kena pergi dekat arrival and dptkan arrival visa
aku pon pergi la keluar n dptkan arrival visa
then dok melangut kt kerusi
pikir apa yg patut aku buat
nk try lg for next flight or nk beli tiket full price je from doha-KL
then adik aku call
dia ckap umi aku suruh beli je tiket
jgn risau psal duit
nasib baik baik la ada kredit kad
serius weh kredit kad sgt penting di saat2 genting mcm ni
ak rasa everyone yg selalu travel mcm kitorang student malaysia ni memg kena ada kredit kad
aku pon beli la tiket emirates
fly la from doha-dubai transit dubai jap,then dubai-KL
selamat la smpai MALAYSIA TERCINTA

kena bli tiket bru pulak utk balik kelantan
byk betul kerugian
aku smpai malaysia malam hri raya ke-2
so raya ke-3 after subuh aku naik flight balik kelantan
disambut dgn meriahnya sbb umi buat open house haha\
semua org gelak je dgr sad story aku
umi ckap lepas ni kalau nk balik,jgn nk mengada beli buddy tiket lg
beli je full price hahaha

ok dh penat ah taip
nti next post la aku cerita how happening cuti2 malaysia aku selama 3 minggu tu
ok bye
thanks for reading
do leave a comment so that i know who still setia baca blog i yg dh usang ni haha


lets begin the journey (phoenix to dallas)

stranded in doha

my pagi raya meal in doha airport

facetiming with my love from doha






Thursday, June 30, 2016

CVPR (Computer Vision Pattern Recognition) 2016 Conference

Assalamualaikum pembaca blog hitam putih kehidupan sekalian

Susah sikit nk update blog skrg sbb dah xde apps blogger dlm fon
so liat lah nk update kt laptop,xde masa sgt
so far perjalanan hidup masih teratur lg la kot
officially a second year phd student(omg!!!!)
how come i survived hahaha
alhamdulillah
doakan i dpt cepat2 grad on time yer (target:2019)
ok,alang2 dah cerita pasal phd ni,let me tell u a little bit about my current progress lah before i continue with a very very very long post about my trip to malaysia

as u guys know (kalau baca post2 before this lah),i have to take classes and do research at the same time
so,its a little bit kucar kacir hidup for the first year
xleh nk focus on research sgt
sbb kelas2 kt sini sgt tough
programming assignment dia amek masa 2 minggu nk siapkan
so bayangkan kalau ambik dua subjek n each subjek tu memg hard core programming dia bgi
pening lalat hakak haha
every week akan ada group meeting
starting from fall 2015 memg xpernah fail lah...group meeting memg sentiasa berjalan lancar except for summer(sbb prof balik china for a month and most of us xde kt ofis)
so, every group meeting tu (atau lebih dikenali dgn journal club),akan ada seorang or 2 org from our group kena present journal or conference paper
maka bermulalah sesi menelaah paper
menelaah punya menelaah,xjumpa2 pon nk fokus apa utk phd research
tp at the same time ada la tolong group members utk research project diorang
tp for my own project memg no clue
sbb this is a new field for me
masa master my main focus is image processing and machine learning
tp for now,bertukar ke geometry analysis
totally different la
ada la berkait sikit2 tp sikitttt sgtlah berkaitnya

then masa summer tu, prof bawak all his phd student pergi international conference held in las vegas (fully sponsored by him)
conference tu from 25jun-2julai
and my flight back to malaysia was on 4julai
kucar kacir kejap
gelabah xhingat
sbb smpai arizona dah ptg 2julai
mana nk basuh baju,nk kemas rumah sbb nk tinggal sebulan(rumah kena la bersih and clear kan),mana nk packing baju hahaha
nasib baik semua ole2 dh siap packing before i went to las vegas

ok back to my research story
masa pergi conference tu ada la beberapa research yg menarik perhatian i
then i chose some paper to present during my group meeting for this semester
then i found this paper which is really related to our work
then i pon present that paper and my professor really like it
finally aku dpt decide apa yg aku nk buat for my phd research
alhamdulillah


 when in vegas, we ate buffet

our view from the conference room for the whole week (Caesar's Palace)

 poster presentation

well,mirror selfie guys..hakak jarang nk pakai smart2 mcm ni hahaha selalu pergi ofis pkai jeans n tshirt je (typical phd student)

buffet everyday (sponsored trip be like) hehe

Monday, June 27, 2016

Ramadhan 2016 di bumi Arizona

Ramadhan Kareem everyone

Ni pertama kali sambut ramadhan d perantauan
at first rasa risau la jugak whether boleh handle ke x sebab puasa kt sini kan lama sikit (around 16hours) plus summer tgh panas2 ni kan
tapi alhamdulillah so far memg xbanyak beza pon puasa kt sini or malaysia
malah bg aku kt sini lg meriah
sbb kt malaysia kita berbuka dgn family je kan
jarang nk berbuka kt masjid ni
kt sini boleh kata everyday aku n kawan2 berbuka kt masjid 
sebabnya satu je (malas masak) ahaha
tp kalau time tekak dah bosan makan makanan arab maka terpaksa la masak jugak
especially bab teringin nk makan kuih muih manis2 tu
perghhhhh sabo je lah tgk org malaysia dok upload kt fb tu
kita kt sini telan air liur je ler
apa yg boleh dibuat tu kami buat tp kalau yg susah2 sgt tu tahan je lah
tunggu balik malaysia nti boleh makan
kt sini kalau makan kt masjid memg makanan arab hari2 uolls
dr yg fanatik nasi arab terus jd bosan haha
kt sini masa berbuka tu makan kurma dgn buah tembikai je plus sebiji roti arab and kuah dhal
then naik solat kt masjid dlu
after that bru makan main course(nasi arab)
lepas tu stay smpai tarawih
macam tu la rutin kami hari2
ada satu hri tu,kitorg tgk ramai org bawak maknan dtg masjid
bg2 org berbuka makan
so terdetik la kt hati
mcm best je
plus boleh bersedekah bg pihak arwah abah
then kitorang pon sebok la dok brainstorm nk masak apa yer nk bg org2 kt sini try makan
at first nk masak pau,tp pikir mcm leceh la pulak nk kukus sikit2 kan
then kitorg came out dgn idea nk buat sardine roll
maka buatlah sardin roll
bg org2 yg berbuka kt masjid tu rsa kuih melayu
alhadulillah habis licin uolls haha

pengat ubi

sosej roll

puteri mandi :)










kt sini ada banyak masjid
tp yg slalu aku pergi adalah yg paling dkt dgn ofis aku la
around 150 meter je kot jalan kaki from office
syukur sgt sbb senang nk solat everyday kan
xyah susah2 nk solat kt celah2 meja kt ofis
anothe masjid is at Chandler
which is depan rumah our mama
selalu pergi sana if sleep over kt rumah mama
kt sana lg la meriah sbb ramai family yg pergi masjid sana
ptg2 boleh tgk budak2 kecik dok bljr mengaji
malam2 ada tazkirah and usrah utk golongan wanita conducted by wife imam
sgt happening
xrasa pon mcm ketandusan ilmu agama even duduk US
budak2 muslim kt sini ramai lagi yg tahfiz
sebab ada islamic school kt sini
so,utk raise up anak kt sini memg xyah nk risau (rasa mcm ada chance je duduk sini) heheh


kitorang ada jugak berbuka ramai2 dgn kawan2
ajak diorang dtg rumah
buat potluck 
masing2 bawak lauk then solat sama2
rasa happy and xrasa kekurangan apa2 pon kat sini kecuali bab bazar ramadhan je la kan haha

makanan org Somali ni..diorang bawak,maka boleh la try..sedap!!!



okay itu saje perkongsian ramadhan pertama aku di bumi amerika
insyaAllah semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk berjumpa dgn malam lailatul qadar dan ramadhan 2017
amin.....