Monday, September 28, 2015

Potluck hari raya aidil adha

Salam
Alhamdulillah walaupun kami jauh dari bumi Malaya to kami masih ada small family here
Its US!!
Kami!!
Sama2 berkongsi kenangan dan pengalaman sebagai anak rantau d bumi asing


Ada beberapa org tg xleh join this celebration sbb byk komitmen lain tp ni pon dah kira bersyukur n memadai dah
Drpd xsambut lansung kan huhu

Sebagai kakak yg paling tua dlm group ASU malay stud ni,maka aku jd host utk this event
Mari sambut rmai2 kt rumah aku
Since ak xde housemate
So,senang la nk penuhkan dorg semua kt sini
Xpayah nk consider sape2 kan
Btw sgt2 happening i love it!!

Everyone bwk dish masing2 and unexpectedly memang byk giler mknan
Asal2 semua mcm risau tkut xckup mknan
Tp last2 semua mknan tu bleh buat lunch keesokan hari lg
So xmembazir la
Aku ajak dorang dtg lg habiskan semua haha


Jgn risau,duduk US pon ada je ketupat n rendang heheh



Siap ada buah hantaran lg hahah..semangat la budak2 ni



The girls


The boys


Melepak sampai midnight n esoknya pagi2 dah pergi gym bakar lemak

Thursday, September 24, 2015

How i spent my malam raya n hri raya here

Salam

Now officially i am in my 6th week here
Routine sbg phd student kian terasan
Bahangnya semakin hri semakin panas(panas jiwa hahahah)
X campur lg panas weather
Sbb apa?? Sbb bz mak oiiiiii
Bz giler
Mcm dlm seminggu tu xsemua malam bleh tido
Akan ada malam2 yg dihabiskan di ofis ataupun di rumah(depan laptop)
Ni aku xstart lg research phd ni
Just kelas n study paper je baru
Xtaw la lepas ni mcm mana n apa yg akan aku hadapi bila dah start research

Memg homework sgt byk
Bila adik2 undergrad tgk grad student mcm best je kelas xbyk 2-3 kelas je tp workload dia melampau weh
Banyak giler
I think i've never been this busy in my whole life
Dlm kepala ni byk giler nk kena pikir
And each single project yg prof bg bukan calang2
Kalau kt malaysia dulu kira project tu layak jd project semester tp kt sini bantai weekly project je hahahah
So bayangkan macam mna xckup tgnnya nk coding lg,nk baca,nk faham then nk kena explain balik kt prof
Bukan seng2 main taram buat n hantar je
Ya ampunnnn susah

Tp aku gagahkan jugak
Dah ak yg plih jalan hidup mcm ni
So by hook or by crook aku kena hadap jugak
Aku kena usaha jugak smpai ke tahap pengakhirannya
Smlm aku stay ofis smpai midnight
Bertemankan sorg mamat meja sblah yg xpernah nk bercakap dgn aku hahahah
Tp ok la at least dia ada sepanjang mlm tu
Masing2 fokus dgn keje masing2
Aku skip dinner n breakfast pg ni
Laparnya Tuhan je la tahu
Penatnya memg xterungkap




This my office..
Each phd student were given rheir own cubical for the rest of their time here..

Pkul 12am aku keluar dr ofis
Nk jalan pergi bus stop rsa mcm xlarat dah n rsa insecure
Kwn aku yg thu ak nk balik sorg pon terkejut mamat tu hahaha
So jalan penyelesaian panggil uber
Dah smpai rumah xsempat bukak tudg,duduk balik depan laptop n smbg buat keje smpai ke subuh
Dgn perut kosong xmkn apa dr tgh hri
Then around pkul 5pg ak submit project tu n tertido
Sedar2 dah pkul 10pg means aku dah terlepas kelas pg tu
Dah la kelas sv ak 
Hadoiiii
Then terus siap2 n pegi kampus sbb 11.30pg ada meeting
Smpai kampus sharp2 pkul 11.30
Tergopoh2 lempar beg ats meja n terus lari pergi blik meeting
Tercungap2 masa smpai bilik meeting
Kwn aku tegur cakap dia xnmpk ak dlm kelas
Hahahhaah
Mana nk nmpk dah aku terbongkang kt rumah

Selfie hari raya


Then after meeting aku continue lg buat keje utk presentation esok pagi
Jam pkul 3ptg aku still xmakan lg
Means ak dh lebih 12jam xmakan,amost 24jam
Then ada adik malaysian ni ajak makan
Then ak tinggalkan kejap laptop aku utk mengisi perut yg meronta minta diisi


Ni je juadah hari raya kami
Sedih kan
InsyaAllah weekend nti akan celebrate ramai2 dgn malysian yg lain
Hari ni semua bz sbb ada kelas

Jam 3.30 aku kembali masuk ofis
Mengadap keje balik
N rasa penat sgt smpai xleh nk pikir
Apa lg,marilah kita mengulit minpi seketika d meja ofis
Kononnya nk tido kejap je nk refresh otak
Sedar2 dh sejam aku tido hahahahha

Jap lg pkul 5.30 ada anothher meeting utk preparation presentation esok
Sesungguhnya ak sgt penat
Cek2 portal dah ada masuk peojek baru nk kena submit another 2 weeks
Ya rabbi
This is no joke
Susah utk aku adapt dgn sistem sini
Sbb ak kt malaysia buat research je 
So fokus pd research je la
Sini berbeza
Sv ak dh bg paper2 utk ak baca sbg research preparation tp dah 2mngu ak still xbaca dgn detail lg paper tu sbb terlalu fokus pd projek kelas

Nasib baik jugak sv ak chinese n dia sgt memahami keadaan ak yg baru n tgh nk adapt dgn suasana n kehidupan phd kt sini
Dia ada emel aku n dia ckap its okay if aku xleh nk catch up awal2 ni
Nasib baik dia faham
Syukur alhamdulillah
Cuma ak kena kuat n tabah
Perjalanan ini akan jd semakin rumit
Bukan semakin mudah



Tuesday, September 15, 2015

Pengalaman pertama tengok football USA

Assalamualaikum!!!

Last weekend memg well spend sbb apa?
Sbb aku dpt peluang tgk game pertama ASU vs CAL POLY di stadium ASU
Authentic giler wehhh
Dia punya havoc memg make is speechless kejap
Starting tgh hari tu kitorang dh pergi beratur utk amek tiket
Punya la ramai yg beratur
Dah mcm ukat gonggok plak ak tgk barisan bengkang bengkok tu hahhahaha

 
Tgh jaln2 menuju ke stadium
Sempat la snap gmbr ni
Panas kannn
Memg panas huhu

 Sempat lg selfie masa tgh dok beratur tuh

 Haha semangat budak2 ni

Then dapat la tiket after almost 30min beratur

 Ni je rupa tiketnya haha
Kita bg student card then staff akan scan card tu n dia pakaikan gelang kertas ni kt kita
Jgn bukak sbb nti xleh masuk
So amek wuduk utk sokat asar n maghrib bersama2 gelang tiket d tgn haha
Dia da divide siap2 section means student n org luar xcampur
Org luar memg dtg tgk gak football sbb ASU ni dah mcm mewakili state ARIZONA
So dorg memg smgt la dtg bg sokongan

Lepas dh spt tiket,kitorg pergi makan dlu then lepak masjid solat asar smpai maghrib
Sbb game start pkul 8
So rehat dlu kt msjid
Lepas solat maghrib terus menapak g stadium balik
Punya la gempak
Warna rasmi ASU adalah gold n maroon
Tp rmai pkai gold la
Sbb aku xde lg tshirt ASU maka aku pkai baju kaler maroon je lerr


Kitorg duduk satu geng dekat2
Its 7 of us
5 pompuan n 2 lelaki
Yg lain xjoin sbb ada quiz la,exam la,assignment la
So end up muka 7org ni je ler
Sume adik2 undergrad kecuali ak n mamat baju putih tu
Kitorg je phd(org tua) haha



Masa ni xramai lg sbb tgh tunggu band masuk


Maka bermulalah game
Memg havoc la permulaan dia
Ada band then pancaragam
Lepas ada cheer leaders dok menari2 kt tgh2 padang tu

Then after half an hour,the actual game began
ASU mendahului dgn 14-0 
Then Cal Poly dpt kejar smpai jd 21-21
Lama gak markah seri
Aku dh nk give up dah
Ak dah la pantang kalau ak smgt2 tgk then kalah
Tp finally Sun Devils mengganas
28-21
Then d saat akhir smpt lg kumpul mata 35-21
N we won the game!!
Rasa mahsyuk giler bila team kita sokong menang
Ye la,aku korbankan masa bljr aku demi nk g tgk kau tahu x!
Then boleh la balik n tido dgn aman
Tp malangnya bas da xde sbb dh almost midnight kan
Uber pon mhal giler rate dia sbb jalan jem
Maka kitorang MENAPAK balik umah
Giler ke tidakkkk
Memg giler
Ak xkan buat lg hahah
Nasib baik la mlm..xpanas n angin sepoi2 bahasa je
Budak lelaki 2 org tu teman kitorg jalan smpai gate rumah
Million thanks to them



Tuesday, September 8, 2015

Kehidupan aku sbg student PhD ASU

Salam perantauan
Cewahhhhh poyo ke tidakkk hahahah

Almost sebulan dah duduk sini
Tp life cycle still membosankan 
Pg smpai ptg g kampus
Kelas 3 hri je seminggu..tu pon sejam setengah je each session sbb amek 2 subjek je this sem
Tp kerja melambak!!
Xleh nk bayang kalau amek byk subjek
The rest of the week byk spent time d lab
I was provided with my own desk n PC to conduct research

Ni la rupa ofis aku utk 5 tahun ni
Pg ptg siang malam dok menelaah kt sini la
Lab kt sini xmcm kt malaysia
Kt sini open
So depan meja aku tu blik professor hahahah
So jgn harap la ko nk skrol fb or layan youtube kt lab
Bila kt lab,keje ko adalah belajar!!
Jgn nk mengada layan entertainment
Nk cakap fon pon sila keluar ke ruang legar..jgn nk mengada bergayut kt dlm ofis

Berbeza dgn masa master dlu
Kitorg siap bawak bantal kot dtg lab
Siap tido tergolek 
Kunci pintu layan movie dlm gelap lg hahahahahha
Tp itu adlh mustahil yer kt sini
Ko nk tido ko balik rumah!!
Ko nk tgk movie ko balik rumah!!
Uni provide kemudahan utk bljr bukan berfoya2
Gituuuuuu
Senak jiwa mak jemah haha

Basically kelas ak xde la besar mana
Saiz kelas kt sini kecik je sbb nk pastikan kita dpt sepenuh perhatian dr prof


Awal kita dtg pg td tawww
Tiap2 hri pergi ofis bawak bekal okay
Memg dh jd budaya stud phd kt lab aku ni
Everyone bawak bekal
Laki ke pompuan ke semua sama je
Maybe sbb mist of us ni nk kena berjimat la
Sbb byk nk spent kt benda lain kan
Hri2 sblum tido dok pikir nk bawak bekal apa esok yer
Kitorg provided dgn pantri
Siap ada peti ais besar,coffee maker,microwave 2 bijik
So senang la nk makan or minum
Memg prof xmarah mkn kt ofis hehe
Dia marah tgk youtube je
So normally kalau kelas pkul 9 memg ak bgn awal pg sbb nk masak bagai
Tp kalau time terbgn lewat aku bantai subway je
Breakfast pon smbil jalan pergi tmpt tunggu bas 


Berjalan menuju ke tmpt bas
Dekat 500m gak jalan tiap2 hri
Penat oiiii
Kalau time redup ok la
Buatnya time panas terik xde awan lnsg memg berpeluhhh

Maka kita pakailah topiiiii ASU utk melindungi wajah kita dr kepansan haha
Sorry eh sbb memg trademark ASU Sun Devils
So jgn salah paham yer 

So begitu je lah kejidupan ak kt sini
Nothing fancy pon
Sbb xreti bawak kete lg
Ko tunggu la ak bljr bawak kete belah kiri,ko tungguuuu
Setiap inci USA ni aku ukur hahahah
Sabar2

Till nex time! Bye!