Thursday, April 25, 2013

kehidupan saya selaku pelajar master research mode

salam

pejam celik pejam celik sedar2 da 2bulan ++ ak bergelar sbg pljr mster scra rasminya
tp actually da 5 bulan start awal
saje nk experience dlu b4 rgister kan
at least jimat la masa di situ

tp skrg bru ak rsa perit jerihnya smpai ak xsempat nk pkir psal social life
tu yg kadang2 jd tension sdri tu
hari2 dok lab ngadap laptop n labmate ada la 2 org
hari2 dgn org yg sama je
hahahaha
ko tgk aku,ak tgk ko
kelip2 then tgk laptop blik
what a life.......kan
tp xpe
insyaAllah sume ni akan terbayar dgn kemanisan saat da lepas 'viva without correction'..hopefully
sma2 kita usahakan

bidang research ak adlh sistem maklumat
pengkhusuan kpd information retrieval
dan khusus lg image retrieval
hahahahah
saje nk wat pening pale

pastu research process tu gabung plak image processing dgn data mining
wah!!!!!!!
mcm hebat sgt ko long nk wat sume ni
aiyaaaaaaaaaaa
tu yg ak pening niiii
omaiiiiii
tp xpe
insyaAllah bole
Allah dah tetapkan ak kt cni dgn bidang ini dan pengkhususan ini
pasti ad hikmahnya
mugnkin one day ak bkal jd expertise yg hebat...ameen~~~~
*angan2 tinggi xleh blah kan*
long~~~~~biasa laaaaaaa

ok,bila ckap psal smbg bljr
sume org akn tanya
dpt scholarship x???
jwpn dia sy xdpt lg
masih dlm proses memohon n menunggu jwpn
actually byk peluang biasiswa yg ditawarkan utk smbg bljr tp result kena above 3.0 la
kalo 3.5 lg lg better
google je
melambak scholarship menanti anda
ad yg KPT,universiti,yayasan,company swasta dlm negara n luar negara
cuma point dia,kena rajin search la
xkan sume nk tngu kena suap kan
awk yg nk smbg bljr kena la usaha
xkan org nk bg sume kan

research student punya life memg agak relax di pandgn mata org luar
pdhal dorg xthu btpa sengalnya otak yg non-stop thinking ni
yg mna nk settle dlu
keliru dgn steps n teknik
kena kaji sume method
bljr n faham
kami xde kelas
as a research student,memg kami xde kelas kena attend mcm undergraduate
cuti sem pon xde,cuti buat sdri je ada*bagus kalo bg thu dlu sv yg kita ni nk cuti,jgn main blah mcm tu je,kang dia cari kita dkt lab,kita xde,itu tidak bagus ye kawan2*
juz buat research anda
kalo ad pon kelas research method je la
seminggu skali
tu pon 2 jam je
tu pon selama 4 bulan je
bila da habis syllabus xde la kelas
maka,kena la pandai agihkan masa

the rest bebas nk wat apa
kau xwat keje,kau xstudy psal research ko,kau xjumpa sv,kau la yg merana d akhir nti
sv jumpa guide kita
yg nk kena study n buat everything adlh kita
bukan sv
sv adlh strong backup utk kita buat rujukan n dia pastikan kita on track dan tidak tersasar dr milestone yg kita da tetapkan dlm proposal
mcm ak skrg,ak da habis phase collect data,skrg tgh study methods yg ak bole guna utk buat training data
agak pening la gak
melambak2 paper kena baca
ye la kan,kalo xbaca ,mcm mna nk gain knowledge kan syg oiiiii

hah tu diaaaaaaaaaaaaaaaa
over x???
x wei!
memg byk mcm ni la paper yg ak kena bca
habis ink printer ak print sume
hahahahahahahahahaha

walaupun anda bukan ulat buku n bukan kaki membaca
sesungguhnya anda hanya suka tgk movie shj
xpe,dun worry
telinga pkai headfon psang movie,mata bca paper
korg xleh tgk movie,dgr je!
hahahahahahaha
ye,tu la yg ak buat
sbb nk tgk mcm over kan
drama bersiri plak tu
dgr je la
tp kalau nk release tension tu,ak layan gak la Family Outing 1 episod sehari b4 tido
heheh
lps study ni,bru ak akan move on ke fasa programming utk bina training data -_-

so,every week ak akan ada meeting dgn sv
ak ada 2 sv
jumpa either one la
mna2 yg kurang bz
huhu
tp jgn igt bole jumpa sesuka hti je
nk jumpa kena ad progress ok!
xmalu sgt muka kau nk jumpa bwk muka je kannn
hahahahah
 tu yg every one day b4 jumpa sv,ak xmenang tgn prepare
hahahahahaha
long2~~~~
tp bgus la sv ak wat mcm ni
kalo x,lagho~~~~~





so,nasihatku
utk yg nk smbg master tu,fikir dlu 4juta kali nk wat coursework ke research
sbb research ni xsemudah yg anda pikirkan
tp xpe
semuanya xmustahil
ramai yg dah berjaya
xkan kita xbole kan?
apa salahnya cabar tahap kemampuan dri
jika Allah da tetapkan kita kt mana2 tu memg itulah yg sebaiknya utk kita
Allah mungkin xbg apa yg kita nak tp Allah bg apap yg kita perlu
so,gudluck to myself n everyone








researcher on the go,

LONG~~~

 


Wednesday, April 17, 2013

i am SLOW

sadis x tajuk entry
sbb apa?
sbb apa?
sbb apa?


sbb xde progress lansung ok!
da 2 minggu xjumpa SV(xkira la main sv ke ,co-sv ke)
dua2 ak xjumpa
sengal x aku?
sengal~~~~yeah!sengal
sbb ak malu nk kalo nk jumpa tp xde progress
buat apa jumpa

actually bukannya ak xwat pape
ak ad aktiviti yg mengisi masa ak ok
last week ak join kolokium FPPP
byk ilmu dpt dr penceramah from USM
memg terbaik la Dr.Anees tu wa ckap luuu
*thumbs up*\each single point yg dia sampaikan memg menusuk kalbu n sgt senang utk difahami n dipraktikkan

n i have some domestic problems actually with my research
software buat hal
ODBC xleh nk link
geram aku!
da jumpa pakar Matlab,da jumpa brader PTM
masi
masih
n masih xberjayaaaaaaaaaaaa!!!!!!
maka,ak end-up tukar Office dari 2007 ke 2010
tp masih
masih
xjadik jugakkk
n solution terakhir,ak kena tukar windows version nmpknya
dari window7 ke XP
da mcm susah sgt nk bg kerjasama kan
dang!

so,ak pon menyendiri n baca paper
everyday ak target 1 paper mesti habis baca
so,baca baca n baca lg

tiba2 pg ni sv ak msg tanya progress
huwaaaaaaaaaaa
bru je ak bca buku 'how to get a phd'
dlm 1 paragraph tu dia kata,kalo kita stuck or ad mslh or anything that come all the way kita punya keje n menyebabkan kita xleh teruskan research kita,maka,teruslah bg taw sv..
maka,ak pon trus la ngadu ngan sv
"dr,ODBC xleh link lg..T_T"
hahahahahaha
mcm budak tadika
walhal da master
ntah la
long2~~~
bila la nk brubah

tp!
bila ak jumpa ayat ni
ada betulnya
check-it-out!




so,ak still way ahead kan compare ngan org lain yg lnsg xtry nk buat master research~~~
bhahahahahahaha(gelak jahat)


tp kata senior ak,'xleh pegang sgt ayat ni nih!kang xsiap keje kau!'
sentapa mak nak~~~
xpe la.
at least dpt hiburkan hati yg berduka
igt ak suka sgt ke xde progress
resah gelisau taw
rsa mcm bodoh sgt
uhuk3 *kesat air mata*


da la
nk smbg buat draft research paper

trying girl,

LONG

Friday, April 12, 2013

Penantian sang hawa

Saat tiada LELAKI yang hadir memetikmu
janganlah engkau sekali2 MERENDAHKAN DIRIMU
Menggugurkan diri menyembah tanah..
Sedangkan engkau sebenarnya telah ALLAH jadikan begitu tinggi MARTABATMU..

Tulang rusuk ADAM yang hilang,
biarlah dia yang MENCARINYA sendiri.
Hawa pula, tunggulah dan BERSABARLAH,
tak perlulah kamu yang mencari Adam.
Kerana kamu TETAP tulang rusuknya yang hilang,
dia akan DATANG MENCARIMU dan MENGAMBILMU suatu hari nanti.

Apa yang boleh kamu usahakan Hawa ialah berdoa agar Adam yang datang itu adalah Adam yang beragama, beramal dengan agamanya dan punya akhlak yang baik.
Dengan kata lain dapat membimbing kamu ke jalan yang lurus untuk ke syurga...

•.♥• Jika ALLAH Tidak Menulis JODOH Kita Bersama dia..
Kita Tetap Tidak Akan Bersama Dengannya •.♥• ..

Kerana tulang rusuk dan pemiliknya TAKKAN PERNAH tertukar dan akan bertemu PADA WAKTUNYA ♥♥







Quoted from -fb group

Monday, April 1, 2013

escape to perhentian island 2013

last friday,my family and i spent our weekend at perhentian island
actually i am the one who incharge for booking and dealing with the chalet owner

the last time i went to perhentian was on september 2011
its about 1 1/2 year ago
this is the third time i went there
even already 3 times i've been there but, i will never get bored with the view and the calm that cannot be paid by anyone
i love this island so much
from all my place that i have been there,perhentian is the most perfect for me
the sunrise was perfect
the calm breeze
the soft water

seriously im in loveeeeeee



































view from our rooms

this perfect room with seaview for just rm100 per night!!!!we were so grateful with this offer..not sure if it will still rm100 per night next time