Tuesday, June 30, 2015

Persiapan ke U.S bahagian 8: First vaccination done!

Semalam dah pergi amek 2 doae vaksin
Sblum ni aku ingat nak amek MMR tu boleh selang sehari je tp xlehhhhhh sebenarnya hahahha
Suka2 hati je buat assumption
Aku kena tunggu lg sebulan utk amek second dose MMR

So semalam just amek 1 dose MMR dan 1 dose meningitis
Sakit oiiii
Dr kata mungkin akan demam sbb 2 shots sekaligus ni
Kiri kanan bahu ler lenguh smlm
Sakit gak r even after 24jam

Total cost RM210
Dr bg buku vaksin kaler oren
Dia cop and lekatkan kotak vaksin tu kt situ
Awal2 ak gelak sbb xpercaya bila aku tanya
"Nanti Dr ada bg proof x yg saya da cucuk ni?"
"Ni saya cop kt borang awak ni kira proof la ni"
"Tp sy nk proof lain"
"Ok saya awk kotak ubat ni"
Aku bantai gelak la sbb ingat Dr gurau
Rupa2 betul dia bg sekali dgn kotak hahahahahahh

Inilah bukunya 





So next appoinment utk second dose MMR and teranus will be on August1..hopefully registrar ASU xbyk songek lg la utk register kelas ni

Saturday, June 27, 2015

Persiapan ke U.S bahagian 7: Vaksin

Salam

Kepenatan hari ni sbb byk benda nk kena settle n pikir n buat
Salah satu agenda hri ni ialah pergi klinik utk usya pasal vaksin
Selagi xbg proof vaksin kpd pihak uni,selagi tu la xleh register utk kelas
So i have to settle this ASAP la


Memandangkan aku kt ganu skrg,aku pon tanya member kt mana klinik yg selalu provide vaksin ni
N alhamdulillah dia tahu
Klinik sulaiman berhadapan dgn bangunan umno sebaria dgn salem aziz gong kapas

Maka aku pon g la sana utk tanya pasal vaksin ni
As stated dlm borang yg pihak uni bg,aku wajib amek MMR 
Sbnrnya kita memg da amek MMR ni masa kecik2 dlu tp mana la mak aku simpan buku masa baby tu
Da kena hanyut banjir gamoknya hahahahah
Maka kita boleh pilih utk buat bloodtest or amek lg skali MMR tu
Bila tanya kt klinik tu, bloodtest rm600 kos dia while vaksin utk 1 dos rm50
Hah! Baik aku amek vaksin terus!
Cepat murah mudah!
So kena la amek MMR ni 2 dose
Tp on different date la
Selang sehari pon xpe

Another 2 highly recommended vaccine adalah meningitis and TDAP
Yg ni xde la wajib tp aku amek la gak sbb dah highly recommended kan
Kos utk menigitis rm140 (nasib la kena amek 1 dose je huhu)
TDAP xtaw lak brp sbbnya klinik ni da kehabisan stok
Makanya aku hold dlu la utk TDAP ni
Lepas2 ni bru nk amek

So total vaksin mngu ni 3 dose uolls..hahah
Sakan kena cucuk 

Friday, June 26, 2015

Persiapan ke U.S bahagian 6: Request i-20

Another crucial step after admitted bg international student to the US adalah request i-20 form

i-20 form akan dikeluarkan oleh pihak universiti 
Utk kita apply visa di US embassy nanti,kita perlukan i-20 form ni
Di i-20 sepatutnya stated nama kita dan kos yg kita ditawarkan

Utk ASU students memg dah ada portal yg memudahkan pljr utk settle bbrp documentation since application process lg
Just refer kpd priority task yg kita kena buat 
Semuanya memg dah tertulis kt portal tu

i-20 form ni akan dipos oleh pihak uni ke rumah kita
Boleh pilih jenis penghantaran apa yg kita nk guna
Utk saat2 genting mcm aku ni memg for sure la aku pilih express punya 
Kena bayar usd45 utk khidmat pos ni

Sebelum diorang akan hantar i-20 ni pd kita,pihak uni akan mintak scan passport,financial guarantee,n financial proof
Nasib baik aku da prepare financial proof masa application hri tu
Passport pon ready dah
Just scan n emel je kpd person in charge so that dia boleh process i-20 kita secepat mungkin

So skrg just tunggu ketibaan i-20 form sebelum boleh make an appoinment for visa interview

Persiapan ke U.S bahagian 5 : Admission result and passport

Salam

Alhamdulillah 
Penantian dari bulan 12 2014 akhirnya membuahkan hasil
I am officially admitted!!!!!!
Tuhan saja yg tahu betapa excitednya masa dpt emel pg td
Ketaq tangan ni
Speechless sampai xkeluar words pon
Akhirnya aku dpt tempat utk further study
Di mana???

Arizona State University!!!
Yes Arizona!!!
Xpernah terlintas di fikiran akan terbang sejauh ni 
Alhamdulillah dgn kurniaan ni

Ni screenshot emel yg aku dpt
Then cepat2 bukak portal

Tada!!!!
My brain still processing ni
Mcm xpercaya je
I will be flying soon!
Xleh nk bergembira goyang kaki sgt sbb banyakkkkk benda nk kena settle dgn UMP n KPM
Hopefully semuanya berjalan lancar

Last week aku da pegi renew passport even masa tu xdpt official offer lg
Smgt x??haruslahh haha
Sebab tahu dah mesti kalut if nk settle semua dlm satu masa
Buat yg 5 tahun terus
2020 nti baru tamat tempoh
Harapnya masa tu da tamat PhD la aamiin!!

So now sementara nk tngu pihak uni proses documentation berkenaan visa,aku ambik langkah berjaga2 utk buat apa yg patut dlu

Utk KPM:
-buat medical checkup
-isi borang2 yg wajib kena hantar sekali dgn perjanjian (borang insurans,wang pendahuluan,elaun pakaian panas,etc)
-baca panduan perjanjian

Dgn ptptn n mara:
-settlekan berkenaan pembayaran hutang..kena pastikan everything clear before fly

Doakan persiapan last minute aku ni berjalan lancar yer
InsyaAllah aku akan fly pada bulan 8 ni
Sempat beraya sakan lg taun ni hehe

Saturday, June 6, 2015

Viva voce master by research UniSZA

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Aku bersyukur kerana penantianku selama ni officially berakhir pd 4Jun2015
Tarikh keramat iaitu hri penentuan sama ada research aku selama ini diiktiraf atau tidak

Debaran bermula seawal 24jam sebelumnya
Aku spent most of my day di Graduate Lounge libry unisza
Lebih kurang seminggu sebelum viva aku dah jd penunggu tetap libry everyday
Study n baca semula thesis
Prepare dgn bermacam dugaan yg mungkin terjadi dlm blik viva nti
Buka balik semua papers n nota yg pernah ak baca
Dah la hari tu rumah banjir teruk,habis semua article yg aku pernah print n baca sblum ni
So terpaksa la baca yg softcopy je

Berdebar sgt smpai xlalu makan
Fenomena pelik kot kalau aku xlalu makan hahaha
Tu maksudnya memg betul2 berdebar la tu
Dr pg smpai mlm aku spent masa kt libry
Menelaah segala yg patut utk dijadikan bekalan

Ni la dia rupa tmpt study aku di saat2 akhir sblum viva
Sgt selesa
Nasib la libry unisza ada provide blik ni utk kegunaan grad student


Thesis yg bakal dibawa masuk dlm bilik viva..study smbil tgk video tips2 viva kt youtube

Malam sebelum viva aku dah stat berdebar melampau
Masa dinner dgn kwn aku,ak rsa menggigil n tgn aku menggeletar mcm laparrrr sgt padahal bru je mkn roti ptg tu
Then bila dah makan smpai separuh chicken chop tu,tgn aku still menggigil n rsa lapar or berdebar tu xhilang lansung
Ok then ak sedar yg aku sbnrnya tgh cuak tahap maksima
Xpernah seumur hidup aku rsa mcm tu
End up chicken chop kwn aku yg habiskan hahahah
Sebab memg xleh nk telan da

Mlm tu tido awal la
Pkul 10 da masuk tido
Selalunya pkul 2 bru padam lampu
Lepas bergolek2 after one hour bru boleh tido
Tiba2 tgh mlm tu tersedar
Tgk fon bru pkul 3.15 pg
N aku xleh tido sampailah azan subuh bergema

Bila tgk jam dah pkul 7.30pg,aku bangkit dr katil n cpt2 siap utk ke kampus
Sbb staff PPS dah bgtaw,viva stat pkul 10pg
So aku kena ada sana dlm pkul 9.15 sbb nk setting n make sure everything ok
Tepat jam 8.00 pg aku kluar dr rumah


Say goodmorning to the kucingsss sbb kat rumah kwn aku ni byk kucing comel haha and then ak pon pegi breakfast dlu

Disebabkan mlm td xleh tido,maka aku pom decide nk minum latte for breakfast
Singgah la mc cafe jap

Breakfast ala2 duduk england haha
Then sv aku whatsapp cakap dia da smpai kampus
If nk jumpa boleh la dtg blik dia
Apa lg aku pon cpt2 la habiskan minum n tapaw je muffin tu and menuju ke kampus
Jumpa sv aku bukan apa pon sbnrnya,sbb nk calmkam diri je
Dpt kan amanat terakhir huhu

Pkul 9.15 ak da tercongok kt PPs
Saat aku masuk blik viva tu debarannya Allah je la thu


Ni sign yg staff letak di luar blik viva

Ni lah keadaan dlm blik viva
Yg ada laptop ni tmpt aku
Yg 3 susunan kerusi tu tmpt external examiner,chairman n internal examiner
Mengadap dgn aku adalah tmpt sv aku (xde dlm gmbr)

Sesi aku viva lebih kurang 3jam
Ada 3segmen
Segmen pertama di mana aku present slide aku n examiner hanya diam n dgr je apa isi kandungan presentation aku

Thanks to sv sbb jd cameraman xberbayar sepanjang viva hahahahahah

Then diorang bg aku duduk n mula segmen kedua iaitu Q&A 
Ak kena jawab setiap soalan dr examiner


Dan segmen ketiga adalah cek thesis page by page
Masa ni lah kita terima teguran psal thesis kita from both examiner
Defend la dri anda sebaik mungkin
Kalau examiner tanya benda tg kita dah letak dlm thesis,bgtaw dia page mana kita cakap tu
Sbb kfang2 diorang xjumpa cari kt mana
Sbb tu la kita kena betul2 faham n master thesis kita
Sbb kita kan yg tulis thesis tu

Selepas dah settle semua chapter
Chairman suruh aku keluar kejap utk diorang bincang keputusan aku
10 minit kemudian aku dipanggil masuk semula
Dan chairman umumkan keputusan aku
Alhamdulillah aku lulus
Rasa masa tu lega sgt
Finally kerja aku selama ni dah berbalas
Rsa bahagia dan sebak bercampur aduk


Terima kasih xterhingga kpd sv aku (paling kanan baju hijau,sorg lg xdpt dtg sbb kt KL) ats tunjuk ajar dia selama ni
Tanpa diorang aku rasa aku tak akan smpai tahap ni
Tq jugak kpd examiner sbb sudi examine thesis aku
Kepada para pensyarah FIK
Byk yg aku bljr sepanjang tempoh aku kt unisza ni dr degree sampai la master
Aku sgt bersyukur diberi peluang untuk smpai sejauh ni
Unisza adlh tmpt aku membina personaliti dan jati dri aku selama ni
Tmpt aku mendewasakan dri dr seorang remaja belasan tahun kodlah seorang dewasa
Unisza akanku kenang dlm ingatan sampai bila2

Jasamu pensyarah FIK akan ku kenang sampai mati...