Tuesday, April 25, 2017

Trip to the cowboy land

Alright, kalau sape2 yg baca post iv fellowship UMP aku mesti tahu yg aku memang aim nk sambung dkt Texas
Texas was my very first choice!!
And i did applied to Uni of Texas at Austin tp xde rezeki
jodoh dgn cactus land lagi kuat hehe

kawan aku yg pergi iv fellowship sama2 dulu,dia yg dpt texas!!!
so apa lg,aku pon memg xkan lepaskan peluang utk visit
so lepas balik from NYC, xsempat tido, terus unpack luggage and pack barang ke Texas sbb i have to catch the flight the morning after
i didn't expect Dallas to be cold taw
pergi sana pakai jacket biasa je la
not the thick one
tp sampai2 je dallas, 2 degree, i was like menggigil masa tunggu my friend(kak fiza) and her husband (abg refie) dtg pick me up at the airport

diorang tinggal dekat college station sbb kakfiza smbg phd dekat Texas A&M Uni
it was 2 hours driving xsilap from dallas
we spent the night dekat hotel somewhere in dallas sbb diorang kena pergi wedding sedaa abg refie yg tinggal dkt dallas
the next day we drove back to college station
it was a small town and not so busy like tempe and phoenix
lg aman aku rasa
kat tempe ni serabut dgn ramai manusia 
i like it!!
i spent 5 days with them

diorang bawak pergi jalan2 dkt austin which is 1 hour plus drive
singgah la dkt uni idaman i (Uni of Texas at Austin)
it was sooooo beautiful!!!
i like austin so much!!!
rasa mcm nk g lagi
visit capitol city

xde pergi jalan2 sgt masa kt texas sbb abg refie keje and kakfiza pon ada research group meeting
masa kakfiza meeting,aku lepak libry uni dia
boleh catch up dgn my research reading
sunyi sgt kampus sbb most student balik kampung kan
yg tinggal graduate student je ler

kakfiza request me to cook nasi kerabu
kitorang pergi shopping dekat asian market dkt dallas
beli semua keperluan utk masak nasi kerabu
best giler dpt masak sama2 like old times
if u guys didn't know,kakfiza used to be my roomate masa undergrad and my housemate masa buat master kt unisza dulu
that is why we are so closed
kakfiza dah kenal dah aku ni mcm mana and she know how to handle my craziness pretty well hahahhaha
good friends stick forever guys
in life, we may have hundreds of friend but only the good one will stay with us *mata masuk habuk guys* haha

and i think that all for now
and obviously there will be a bunch more post on texas trip haha
sbb kak fiza is expecting and for sure i will go visit!!! :P
they are my family here.. family kena visit slalu right heheh...
lagipon it is easier for me to travel because i'm single
for them to come here, that will cost them a lot, so i'm willing to go heheh
serious xsabar nk jumpa baby diorang
i have to start shopping baby attire very soon!!!

big breakfast at Phoenix airport before boarding my flight to Dallas

hello Texas!!!

Reunited!

ni dekat Dallas outlet...shopping jappp

Kakfiza bawak tour at Texas A&M uni




Acting tourist guide in action haha

nasi kerabu yummmm

This is the moment!!! Uni of Texas at Austin!!! I supposed to go here but Arizona is my destiny hehe

the famous clock tower of this uni





Over-reacting photographer in action hahahah





chillin and lepaking at Texas Capitol

halal fried chicken in Dallas before going back to Arizona



Until next time...


Monday, April 24, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 5)

oh heyy
now is the last day story of our nyc trip
our flight to phoenix should be at 3pm 
we should check out at 12
so before that apa lagi jalan2 la sebab xsempat nk pergi central park
so we use this opportunity to go to central park
and surprisingly, pagi tu snowing
not heavily but enough to make everything look white
it was so pretty!!!!
because everything seems so clean, so pure
we can see parents dok layan anak2 main snow from our hotel room
budak2 kan memg excited
xkira dah sejuk kt luar tu hahaha
kami pon lg la excited
not the first time tgk snow but first time experience snow fall
before this pergi2 memang dah tempat main salji pon kat flagstaff,arizona tu

then after coffee,terus kitorang pergi central park by bus
tinggal dlu beg kt hotel
sbb xjauh pon central park from our hotel
sempat pergi jalan2 and photoshoot kejap
then nampak cafe ala2 hipster
alang2 kami xmakan lg, terus amek brunch
sbb before keluar td minum coffee je
tu pon xsempat habis
buang je
kt kedai tu kami mkn waffle and minum hot chocolate
the best brunch in that cold weather
then kami balik ke hotel smula utk check out
anyway kami separate into 2 groups
another 3 girls punya flight awal pagi
so mereka xsempat la pergi central park dgn kitorang
then balik hotel,check out
lepas tu dok pikir mcm mna nk g JFK airport
sbb snowing and luggage berat
kalau nk naik uber from hotel ke JFK,it will cost us $100
mahal giler sbb jauh la jugak JFK tu
out from the city kan
then kami decide to split the trip into 2
half journey kami naik uber
then half naik subway
at least xyah dah nk kena tukar2 subway
from that station yg uber hantar kitorang tu,terus je direct subway line ke airport
so we save $70 sbb cost uber dr hotel ke station tu rasanya $20 je'then subway xsmpai $5 pon
byk kan save
travel as a student memg kena bijak
bijak plan sbb kami travel within budget kan
kalau x travel lansung mcm rugi la pulak alang2 duduk sini
so kena plan betul2
smpai airport,flight delay
flight diorang lg 3 org yg suppose to depart early in the morning pon delat due to bad weather
sbb snowing kot
so kapal terbang susah nk depart and landing
end up kitorang yg gerak dulu from jfk ke phoenix
diorang have to wait couple more hours after that
tp xpe yg penting semua happy and selamat
kami smpai phoenix around 10pm macam tu
then aku kena catch another flight ke texas next morning at 5am
bayang kan
xtido weh
mata merah hahaha
semua ni angkara nk tiket murah ler
then balik rumah xsempat nk laundry bagai
baggage utk g texas memang aku dah siap2 pack before gerak pergi nyc
so xde masalah la
balik amndi n lepas depan tv je
xberani nk lepak ats katik tkut tetido and miss flight
around 4am dah gerak g airport naik uber
nasib baik la rumah aku ni dekat dgn airport
i mean xde la dekat giler,around 15-20 mins jugak depeds on traffic
tp okay la kan
nti aku update pasal Texas trip...soon insyaAllah :P



 bergegar2 gambo sbb tgh berlari anak nk kejar bas


video






Sunday, April 23, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 4)

now lets continue to 4th day in NYC!!!!
misi hari ke4 adalah berjalan2 di SOHO,NYU(new york university) and makan di restoran makanan malaysia (RASA), rockefeller center,times square

so pg tu kitorang naik subway pergi SOHO dulu
jalan2 je usha
then jalan ke washington square park which is dekat je dgn NYU
sempat la shooting kejap kt situ
then kitorang pergi makan brunch dekat RASA
byk giler weh kitorang makn
sedap sgt and berbaloi 
then after that kitorang solat di surau NYU
meriah sebab hari jumaat
kami smpai masa imam tgh bagi khutbah

after that teruskan perjalanan pergi rockefeller center
yg ada pokok krismas terbesar tu
tour ni pon included dlm pakej 
ada sorang staff yg bawak kitorang pusing2 n cerita sejarah2 di sebalik terbinanya bangunan megah d tgh2 kota tu
rockefeller center ni ada sejarah dia
panjang la nk cerita
let me google for u guys: google

dekat situ jugak ada bakery yg tershoro dlm cerita gossip girl, magnolia bakery
harga dia xde la mahal sgt
satu slice ada lam dlm $9 and ke atas which is affordable la jugak
tp sbb line pnjg giler,kitorang xbli pon
terus gerak pergi times square

sampai2 times square je tgk ramainya org kt red staircase tu
tp sbb dah memg tu landmark times square kan,so redahkan aje
alang2 smpai,kena la amek gmbr kt situ
xlama lepak situ sbb memg dah penat n sejuk giler
dah la aku pkai knee boots that day nk tercabut weh kaki 

then before naik subway balik ke hotel,kami beli dinner dekat halal cart je
sbb dh spend byk masa lunch dekat RASA hahaha

nah enjoy pics...













video








video

 pit stop for coffee!!










video

to be continue....