Monday, April 24, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 5)

oh heyy
now is the last day story of our nyc trip
our flight to phoenix should be at 3pm 
we should check out at 12
so before that apa lagi jalan2 la sebab xsempat nk pergi central park
so we use this opportunity to go to central park
and surprisingly, pagi tu snowing
not heavily but enough to make everything look white
it was so pretty!!!!
because everything seems so clean, so pure
we can see parents dok layan anak2 main snow from our hotel room
budak2 kan memg excited
xkira dah sejuk kt luar tu hahaha
kami pon lg la excited
not the first time tgk snow but first time experience snow fall
before this pergi2 memang dah tempat main salji pon kat flagstaff,arizona tu

then after coffee,terus kitorang pergi central park by bus
tinggal dlu beg kt hotel
sbb xjauh pon central park from our hotel
sempat pergi jalan2 and photoshoot kejap
then nampak cafe ala2 hipster
alang2 kami xmakan lg, terus amek brunch
sbb before keluar td minum coffee je
tu pon xsempat habis
buang je
kt kedai tu kami mkn waffle and minum hot chocolate
the best brunch in that cold weather
then kami balik ke hotel smula utk check out
anyway kami separate into 2 groups
another 3 girls punya flight awal pagi
so mereka xsempat la pergi central park dgn kitorang
then balik hotel,check out
lepas tu dok pikir mcm mna nk g JFK airport
sbb snowing and luggage berat
kalau nk naik uber from hotel ke JFK,it will cost us $100
mahal giler sbb jauh la jugak JFK tu
out from the city kan
then kami decide to split the trip into 2
half journey kami naik uber
then half naik subway
at least xyah dah nk kena tukar2 subway
from that station yg uber hantar kitorang tu,terus je direct subway line ke airport
so we save $70 sbb cost uber dr hotel ke station tu rasanya $20 je'then subway xsmpai $5 pon
byk kan save
travel as a student memg kena bijak
bijak plan sbb kami travel within budget kan
kalau x travel lansung mcm rugi la pulak alang2 duduk sini
so kena plan betul2
smpai airport,flight delay
flight diorang lg 3 org yg suppose to depart early in the morning pon delat due to bad weather
sbb snowing kot
so kapal terbang susah nk depart and landing
end up kitorang yg gerak dulu from jfk ke phoenix
diorang have to wait couple more hours after that
tp xpe yg penting semua happy and selamat
kami smpai phoenix around 10pm macam tu
then aku kena catch another flight ke texas next morning at 5am
bayang kan
xtido weh
mata merah hahaha
semua ni angkara nk tiket murah ler
then balik rumah xsempat nk laundry bagai
baggage utk g texas memang aku dah siap2 pack before gerak pergi nyc
so xde masalah la
balik amndi n lepas depan tv je
xberani nk lepak ats katik tkut tetido and miss flight
around 4am dah gerak g airport naik uber
nasib baik la rumah aku ni dekat dgn airport
i mean xde la dekat giler,around 15-20 mins jugak depeds on traffic
tp okay la kan
nti aku update pasal Texas trip...soon insyaAllah :P



 bergegar2 gambo sbb tgh berlari anak nk kejar bas


video






Sunday, April 23, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 4)

now lets continue to 4th day in NYC!!!!
misi hari ke4 adalah berjalan2 di SOHO,NYU(new york university) and makan di restoran makanan malaysia (RASA), rockefeller center,times square

so pg tu kitorang naik subway pergi SOHO dulu
jalan2 je usha
then jalan ke washington square park which is dekat je dgn NYU
sempat la shooting kejap kt situ
then kitorang pergi makan brunch dekat RASA
byk giler weh kitorang makn
sedap sgt and berbaloi 
then after that kitorang solat di surau NYU
meriah sebab hari jumaat
kami smpai masa imam tgh bagi khutbah

after that teruskan perjalanan pergi rockefeller center
yg ada pokok krismas terbesar tu
tour ni pon included dlm pakej 
ada sorang staff yg bawak kitorang pusing2 n cerita sejarah2 di sebalik terbinanya bangunan megah d tgh2 kota tu
rockefeller center ni ada sejarah dia
panjang la nk cerita
let me google for u guys: google

dekat situ jugak ada bakery yg tershoro dlm cerita gossip girl, magnolia bakery
harga dia xde la mahal sgt
satu slice ada lam dlm $9 and ke atas which is affordable la jugak
tp sbb line pnjg giler,kitorang xbli pon
terus gerak pergi times square

sampai2 times square je tgk ramainya org kt red staircase tu
tp sbb dah memg tu landmark times square kan,so redahkan aje
alang2 smpai,kena la amek gmbr kt situ
xlama lepak situ sbb memg dah penat n sejuk giler
dah la aku pkai knee boots that day nk tercabut weh kaki 

then before naik subway balik ke hotel,kami beli dinner dekat halal cart je
sbb dh spend byk masa lunch dekat RASA hahaha

nah enjoy pics...













video








video

 pit stop for coffee!!










video

to be continue....

Saturday, April 22, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 3)

Its saturday and hrini xkeluar ke mana2 pon
dok rehat kt rumah je sebab i need this!
minggu depan ada final exam dah
and progress to report to professor utk my experiment
urghhh berdebar giler
tp tabah je la nakkk

ok lets continue with NYC story
our third day in nyc was so challenging
that day kami dilanda "almost bencana" alam
xde la seteruk blizzard tp close enough
kami xtgk pon weather forecast before pergi sana
tp kalau tgk pon memg still kena continue bcoz everything was ready and booked
tp at least we will limit outside activity la kan
on that day,nyc dilanda "polar vortex"
what is polar vortex?
ok let me google for u guys hahaha

"A polar vortex is a circulating pattern of strong winds flowing around a low-pressure system, which normally sits over the Arctic during winter. The effect of such a vortex is to keep the cold air circulating within the polar region. Much of the United States is currently in the grip of a polar vortex, a system of dense air producing plummeting temperatures and swathes of freezing weather, bringing some parts of the country to a halt and causing chaos in others." - source: google

nk dijadikan cerita,our tentatif for that day is visit empire state building
it is one of the tallest building in the world
even berada kt ats tanah pon dah sejuk
can u imagine berada on top of the world
like seriously wey
sejuk gilerrr
xleh nk describe
xde salji pon tp angin kuat sangat
smpai yg rambut pnjang tu boleh jadi tercacak
hahahah
nti ada gmbr 
tudung rsa nk tercabut dh time tu
sbb kuat giler angin
kami survive dgn cara stay kt balkoni for less than a minute
then masuk dlm balik
after dah recover skit,kami keluar balik
ya ampun weh
sejuk dia tahap mcm nk bunuh org
serious xtipu

yg empire state building ni pon included dlm pakej yg kitorang beli tu
on that day jugak kitorang naik Big Bus
the same company yg ada dekal bandar2 besar di dunia ni
kt KL ada
kt london ada
bas 2 tingkat kaler merah tuuuu
tp menyesal giler naik
sbb semua org pakat nk duduk bawah sebab kt ats kan xde bumbung
sp sejuk la
kami kena duduk ats tu rsa mcm nk beku dah
then malam tu suppose kitorang naik bas second yg aka bawak kitorang jalan2 tgk street performance dekat times square
tp sebab big bus tu lambat
and kami terlepas naik bus tu
then kitorang dah xtahan nk naik big bus smpai ke midtown
kami pon trun la awal sbb nknaik subway
dah nk mati kesejukan dah masa tu
nk dijadikan cerita,kami terpisah into 2 groups
kitorang memg duduk dekat2 dlm bas tp sbb kitorang duduk ats,so kwn2 kitorang yg 2 org yg duduk paling blkg tu lmbt la skit
kitorang jalan xtgk blkg
jalan laju2 nk trun underground dbb sejuk sgt ni
angin kuat giler
kwn aku dh mcm nk semput dah even dah pakai scarf tutup muka
then bila smpai dkt lif,tgk2 diorang xde
gelabah giler time
then kitorang trun je dlu underground sbb xtahan sejuk
smpai2 bawah terus call diorang tp xangkat
tnggu kejap tp xmuncul2
then subway yg kitorang nk naik dh sampai
kitorang naik je subway tu sebb pikir mcm nti mesti diorang turun big bus yg next stop
then sedapkan hati la pikir diorang dah besar n bla bla bla hahahah
maka kitorang pon naik la subway tu
nk dijadikan cerita lg,kitorang salah naik
tu subway yg reverse balik
then turun balik,naik another subway,pergi balik station yg kami terpisah td,then naik another subway
dalam tu la terjumpa dgn diorang
nasib baik xde drama haha
trip nyc ni best giler sbb semua mcm senang berunding
xde drama lansung
even semua perempuan
so memg kami cool :P
then smpai je hotel terus rsa lapar giler
pergi beli nasi goreng dkt chinese restaurant yg sebelah hotel tu je
nasib baik la hotel tu dekat dgn semua kedai
easy access to everything
memg nk pengsan rsa that night
semua collapse
aku pulak g laundry malam2 buta sbb after balik Az nti xsempat tido pon,terus nk blah g texas visit kakfiza
so kena laundry awal2



video








video


 u can tell how strong the wind is right...




 sejuk giler ni masa ni









video

 coffee stop!!



to be continue....