Monday, June 27, 2016

Ramadhan 2016 di bumi Arizona

Ramadhan Kareem everyone

Ni pertama kali sambut ramadhan d perantauan
at first rasa risau la jugak whether boleh handle ke x sebab puasa kt sini kan lama sikit (around 16hours) plus summer tgh panas2 ni kan
tapi alhamdulillah so far memg xbanyak beza pon puasa kt sini or malaysia
malah bg aku kt sini lg meriah
sbb kt malaysia kita berbuka dgn family je kan
jarang nk berbuka kt masjid ni
kt sini boleh kata everyday aku n kawan2 berbuka kt masjid 
sebabnya satu je (malas masak) ahaha
tp kalau time tekak dah bosan makan makanan arab maka terpaksa la masak jugak
especially bab teringin nk makan kuih muih manis2 tu
perghhhhh sabo je lah tgk org malaysia dok upload kt fb tu
kita kt sini telan air liur je ler
apa yg boleh dibuat tu kami buat tp kalau yg susah2 sgt tu tahan je lah
tunggu balik malaysia nti boleh makan
kt sini kalau makan kt masjid memg makanan arab hari2 uolls
dr yg fanatik nasi arab terus jd bosan haha
kt sini masa berbuka tu makan kurma dgn buah tembikai je plus sebiji roti arab and kuah dhal
then naik solat kt masjid dlu
after that bru makan main course(nasi arab)
lepas tu stay smpai tarawih
macam tu la rutin kami hari2
ada satu hri tu,kitorg tgk ramai org bawak maknan dtg masjid
bg2 org berbuka makan
so terdetik la kt hati
mcm best je
plus boleh bersedekah bg pihak arwah abah
then kitorang pon sebok la dok brainstorm nk masak apa yer nk bg org2 kt sini try makan
at first nk masak pau,tp pikir mcm leceh la pulak nk kukus sikit2 kan
then kitorg came out dgn idea nk buat sardine roll
maka buatlah sardin roll
bg org2 yg berbuka kt masjid tu rsa kuih melayu
alhadulillah habis licin uolls haha

pengat ubi

sosej roll

puteri mandi :)










kt sini ada banyak masjid
tp yg slalu aku pergi adalah yg paling dkt dgn ofis aku la
around 150 meter je kot jalan kaki from office
syukur sgt sbb senang nk solat everyday kan
xyah susah2 nk solat kt celah2 meja kt ofis
anothe masjid is at Chandler
which is depan rumah our mama
selalu pergi sana if sleep over kt rumah mama
kt sana lg la meriah sbb ramai family yg pergi masjid sana
ptg2 boleh tgk budak2 kecik dok bljr mengaji
malam2 ada tazkirah and usrah utk golongan wanita conducted by wife imam
sgt happening
xrasa pon mcm ketandusan ilmu agama even duduk US
budak2 muslim kt sini ramai lagi yg tahfiz
sebab ada islamic school kt sini
so,utk raise up anak kt sini memg xyah nk risau (rasa mcm ada chance je duduk sini) heheh


kitorang ada jugak berbuka ramai2 dgn kawan2
ajak diorang dtg rumah
buat potluck 
masing2 bawak lauk then solat sama2
rasa happy and xrasa kekurangan apa2 pon kat sini kecuali bab bazar ramadhan je la kan haha

makanan org Somali ni..diorang bawak,maka boleh la try..sedap!!!



okay itu saje perkongsian ramadhan pertama aku di bumi amerika
insyaAllah semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk berjumpa dgn malam lailatul qadar dan ramadhan 2017
amin.....

Sunday, June 12, 2016

Roadtrip to Utah

Salam

Kali ni nk update cerita pasal our trip to Utah masa spring break 2016
We plan our trip like 2 weeks before that
pergi 2 buah kereta
1 kereta girls and 1 kereta boys
total is 10 of us icluding our mama angka kat sini

we begin our journey from tempe, arizona around 11am
journey estimated to be 6 hours
but with all stops we made during the journey, we ended up arrived in Utah after 8 hours 
ye la,4 kali berenti haha
berenti flagstaff isi minyak,keluar kereta menggigil sejuk 
lupa pulak kt flagstaff time tu sejuk and still ada salji haha
sebab kt tempe dah panas time tu





the next stop is Lake Powell Dam
kalau kat malaysia yg empangan pergau la
tp diorang punya lg besar obviously






then we stop at Page,Arizona which is at the border of Arizona-Utah
stop untuk solat and makan
then we continue our journey to Utah
sampai sana dh gelap gelita dh
terus check in hotel and keluar dinner dekat restoran yg dekat2 dgn hotel
jalan punya la berliku masa nk masuk kwsn hotel tu'boleh bawak 20--30 miles per hour je





Ni mama angkat kami kat sini. Dia from sg.petani tpi dah berpuluh tahun duduk US :)


esoknya awal pg kami bertolak utk mulakan ekspedisi
Zion National Park, Utah ni besar sgt
keluasan ni lebih kurang 229.1 mi²
ada byk aktiviti boleh buat (riverside walk,rock climbing,hiking)
kitorang buat riverside walk and hiking je'tu pong pilih bukit yang paling rendah and kecik haha
tu pon ambik masa sejam jugak la bukit rendah pon
riverside walk oulak another 1hour++
rasa terbakar semua lemak2 haha











After that we continue our journey back to Arizona-Utah border
Our next stop is Horseshoebend which is just 1-2hours from Zion and located in Page,Arizona






Horseshoe Bend experience video

Then we check in to the nearby hotel
Malam tu we have dinner dekat Thai restaurant
masa ni boleh pulak terserempak dgn malaysian from pennsylvania
budak2 yg study kat upenn
diorang dtg trip ke west coast
sempat la berborak kejap
malam tu tido nyenyak sgt sbb penat giler kan






esok pg kami pergi antelope canyon
kalau sape2 pernah tgk movie 127 hours 
kt sini la dia berlakon
sgt indah ciptaan Allah
ternganga kejap masa mula2 masuk
insyaAllah nanti nk bawak fmly pergi sini
















then we continue our journey to the Grand Canyon
which is 1hour++ from Antelope
Arizona ni byk tmpt menarik especially kalau sesiapa yg minat tgk nature sgtlah sesuai
for me,pergi vegas tu rasa biasa je
pergi tgk nature mcm ni lebih puas
next nak pergi niagara falls pulak to jauh kat east coast sana tp not impossible
kena start kumpul duit lebih



 merenung nasib di grand canyon ke dik? haha


ketar lutut tu sebenarnya duduk kt tepi gaung tinggi





Itu sahaja nukilan untuk kali ini
continue my boring life as a phd student
10-6 dok mengadap komputer kat ofis
malam balik tido
repeat everyday until weekend
weekend pon kadang2 masuk ofis jugak
begitulah kehidupan
part seronoknya time berjalan tu je haha

oklah,till next time
bye!