Friday, April 14, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 2)

Ok now aku nk cerita the second day activities
we started our morning with a cup of coffee hahah
then the journey began
dalam list kami that day adalah liberty island (where located statue of liberty) and brooklyn bridge
then kami naik subway ke jeti utk amek tiket ke liberty island
basically semua ni dh included dlm pakej
kami just tunjuk printed ticket yg kami book online then diorang bg actual ticket pd hari kejadian
so nk pergi liberty island tu kena naik ferry
before boleh naik feri tu,kena lalu security yg mcm dekat airport tu
kena bukak semua jaket bagai
sbb liberty island ni kan diorang punya harta ngra 
another island yg kami pergi adalah ellis island yg merupakan check point pertama para immigrant yg dtg ke USA dahulu
macam2 benda kmai boleh bljr on that day
benda yg kita xpernah tahu
mcm proses yg immigrant tu kena lalu before there were allowed to enter the US
memg sedih sgt cerita2 diorang
then diorang diletakkan dlm dorm yg kecik giler
boleh muat 38org
bayangkan
so anak cucu yg dah 3rd generation kt US ni kna banyak bersyukur dgn apa yg diorang ada skrg
aku pon bersyukur sbb tok nenek aku pindah dari pakistan ke malaysia
kalau still kt sana lg xtaw la nasib mcm mna
most of people back then migrate to find a better life right
and i hope they got it and live happily ever after
ceramah sejarah la pulakkkk hahhahah

then after dah penat pusing2 island tu
kami naik feri kembali ke NYC
take another subway and pergi brooklyn bridge
time tu lapar giler
nasib baik la dkt NYC ni halal cart bersepah tepi jalan
jual makanan2 ringan je la mcm burger,sandwich or chicken over rice yg alal2 halal guys tu
makan sambil jalan je kerja
tp seriously masa trip ke NYC ni memg xfokus sgt pd proper food (restaurant)
mostly bli halal cart
xpon kedai thai dekat bawah hotel
ada la sekali tu pergi makan restaurant japanese
the third day rasanya
the rest of the trip memg makan apa yg sempat makan je
oh kitorang ada g mkn dekat restaurant malaysia dkt dgn NYU
nama kedai tu RASA
sedap giler weh
aku spend more than $30 makan kt sini je hahahha
makan laksa,kuih muih,teh tarik
and final dish is on the house,dia bg mcm bubur sagu gitu
sedappp
semua makanan dia memg tiptop
untung giler budak2 NYU weh
jeles weolls from ASU ni
laaa pergi cerita psal mknan pulak
padahal should be on the next post hahaha
xpe la

brooklyn bridge tu memg panjang la
sbb kena jalan kan
boleh je bike tp kenasew ah
xkuasa nk sewa sbb mahal
baik aku jalan je bakar kalori hahahah
jalan punya jalan
sampai ke hujung diorang ni bawak aku
masa tu dh nk masuk maghrib
so semua dah kebulur
lepak dekat brooklyn park kejap
then search tmpt mknan yg berhampiran
jumpa kedai pizza
makan la pizza malam tu as dinner
then jalan dlam kesejukan pergi subway station and balik hotel...

 malam2 org semua tido,aku study weh...mcm ni la rupa budak phd kalau travel..kau hado? hahahah

pagi2 pekena coffee dlu sambal menuju ke subway station..ni neighborhood ala2 cerita friends or how I met you mother la ni..tu yg semua pulun amek gambar tu..

poyo je semua haha





ni dalam subwayyy..mak jemah 2 org ni glam habissss...aku bantai north face jacket je..xnyempat nk shopping bulu2 haha

ni nk menuju ke jetty



 dalam ferry ni...excitednya time niii...lama xtengok air laut hahahha biasa la org duduk gurun



 tu NYC la tuuu...concrete jungle


mempersembahkan lady liberty...selama ni dok tgk dlm tv je...smpai sana,terlopong weh...biasa la org kampong haha


video
ni la halal cart tuu...haa video hakak bagii

 ni la Brooklyn bridge kalau nk tahu...

 beria semua happy...sejuk tu wehhh...menggigil ketaq lutut

kasi chance la sis feeling2 jap

ni yg dekat brroklyn park tu...layan perasaan kt sini pon lama jugak...smpai lapar

video
xde gambor dekat kedai pizza tu...amek la video..besar gedabak pizaa size small...kalau yg extra large tu aku xtaw la..sama size dgn meja kot haha

 to be continued...

Wednesday, April 12, 2017

Throwback trip: Welcome to New York! (part 1)

Hi guys...ni nk buat post throwback skit...
banyak ni nk tulis
trip winter break pergi NYC masa bulan December
lepas tu spring break jalan2 dalam Arizona je sbb busy kan..
tu pon xsempat lg nak post..
pelan2 la yer
I cuba menaip bila free
susah skrg sbb dh xde apps blogger dlm phone..xleh nk update selalu
xnyempat..
busy naw2

ok lets begin
Yeay finally its winter breakkk!!!!
It began on the first week of december.. we left on december15,2016
6days trip

We've been planning about our trip to NY since september
we booked our ticket from Delta airways
it cost about $237 return
its cheap by the way!!
then we start with accomodation searching
since this is girls only trip
so,its easier for us to find a place because all of us can be squeeze together haha(budak oversea travl mcm ni lah weh...semua follow budget je...gmbr je fancy kt insta :P)
so we divide the task
me and my housemate were given the task to find attraction and accomodation
other will look for transport and where to eat

geng mak jemah ready to take NYC :P

after weeks of searching,we settled with marriot hotel located in upper/east side manhattan (fancy ke tidakkkkk) hahahahha
sape tgk gossip girl mesti got the idea
tp we decide to stay there because it has 70% discount!!
bayangkan tmpt yg so close to the city, we got $120++ per night for 2 queen bed
so kalau divide 6 baru $20 sorang for 1 night
tips dia kalau nk g trip ke NYC,kena cari ticket dekat groupon
most attraction dkt sana memang kena guna ticket
so make sure buat research awal2
we settled with 5 attaction included in a package which cost us about $125 per person
utk travel kt sana mostly kami naik subway je
boleh beli unlimited ride pass which valid for 1 week dekat subway station
it cost u about $35

perjalan kami bermula dari phoenix 
kami book first flight sbb nk ticket murah kan
so 4am dah gerak naik uber ke airport
our flight at 6am
sampai NY around 1pm east time
sbb arizona n NY beza 3 jam
sampai sana tu terus naik subway ke NYC
then kami give up masa nk kena tukar train
kami keluar from station tu then naik uber sbb xjauh dah from our hotel
masa nk check in ni kelakar
sbb aku xnak kena caj extra (kalau pihak hotel thu kami nk sumbat 6 org)
so,aku n kwn aku sorg lg je pegi dekat kaunter
yg lain bajet je lepak2 kt lobby tu
then bila dh dpt kunci,aku straight je pergi dekat lift and bg signal sruh diorang dtg dekat lift haha
nk hidup macam ni la wehhh

then lepas check in and rehat jap,after maghrib kami keluar jalan2
maka bermulalah our real NYC trip
malam tu weather stil ok lg
xde la sejuk sgt
aroun 3-5 degree mcm tu
pakai baju yg sesuai then ok je
kononnya malam tu nk naik bus gy bawak kitorang pusing2 dekat times square tp xde available 6 seats
ada 3 je kosong
so kami jalan2 je la 
lagipon still xbiasa lg dgn subway system masa tu
xnak la ada yg sesat malam2 tu kan
then before 9pm kami dh balik blik dah sbb nk kne rehat,esoknya trip byk jalan


bersambung part 2...

Tuesday, April 4, 2017

The Struggle is REAL!!!

Salam..

Lama kan aku menyepi, jgn risau,aku ada je... been repeating the same routine everyday,so xde apa sgt nk tulis kt sini
Currently in my 4th semester.. still struggling with classes (yeah,phd in US kena amek class)
I think i have 4 more classes before i can 100% focus on my research
Slow kan?
Kalau kt malaysia,phd semester 4 dah start writing thesis kot
Itulah lumrahnya
Kalau nk cepat,xyah la dtg smbg phd kat sini hahaha especially major in computer science
sbb USA adalah antara negara yg terbaik utk bljr computer science, so u can imagine how they they want to maintain and improve the quality in every graduates
comp sc graduates antara yg paling high payment kalau kerja dekat US ni,so thats the reason
tp aku kena balik jugak lepas habis bljr nti,mimpi je la nk keje sini haha

So skrg ni aku still struggle dgn research aku yg masih samar2 lg
tough sgt
kadang2 rasa mcm nk give up je tp aku kuatkan jiwa,cekalkan hati
usaha setakat yg termampu
smpai level stay library berjam2 hingga ke subuh
dtg ofis even on weekends
trying to make progress on my research and keep up with classes
kalau tanya aku adakah aku pernah rsa stress mcm ni before this, i will say "absolutely no"
aku xpernah rsa stress mcm ni before this
dlu stress within kawalan lg
tp skrg dh smpai level bgn pagi tu terus rasa sedih,rsa lonely,rsa suram,rsa tkut nk teruskan hari tu
i dont know why
maybe aku kena get some help kot
yeah i know phd is a lonely journey 
setiap org akan ada dugaan masing2
its how u handle and manage it
tp aku cuba la yg terbaik walaupun smpai aku xckup tido,xckup rehat,even aku korbankan masa from my family
aku sbnrnya target nk balik every year masa summer tp thun ni aku xleh balik
sbb aku kena fokus on research sbb time summer xyah amek kelas
at least i can work on something
rindu kt family tu xyah cerita la wei
kadang2 random je air mata keluar
dgn stress bljr lg,rindu fmly lg,kadang2 ada masalah kewangan jugak duduk sini
macam2 la
sbb tu ada je yg dpt penyakit depression
mintak dijauhkan la

peneman setia aku: phd comics (utk hiburkan hati) 

aku minta korang yg baca blog aku ni doakan la aku
supaya aku sabar,tabah dan kuat dlm hadapi dugaan dan cabaran bljr kt sini
aku xnak balik tgn kosong
kalau korng yg follow blog aku dr dulu,korang tahu la kan mcm mna aku usaha and try utk pastikan aku berada d tmpt aku skrg
aku xkan pernah putus asa tp mintak korang doakan aku supaya aku kuat dan dipermudahkan segala urusan

thank you :)

Friday, September 9, 2016

My epic journey to malaysia + current progress

Assalamualaikum pembaca blog hitam putih kehidupan sekalian

Susah sikit nk update blog skrg sbb dah xde apps blogger dlm fon
so liat lah nk update kt laptop,xde masa sgt
so far perjalanan hidup masih teratur lg la kot
officially a second year phd student(omg!!!!)
how come i survived hahaha
alhamdulillah
doakan i dpt cepat2 grad on time yer (target:2019)
ok,alang2 dah cerita pasal phd ni,let me tell u a little bit about my current progress lah before i continue with a very very very long post about my trip to malaysia

as u guys know (kalau baca post2 before this lah),i have to take classes and do research at the same time
so,its a little bit kucar kacir hidup for the first year
xleh nk focus on research sgt
sbb kelas2 kt sini sgt tough
programming assignment dia amek masa 2 minggu nk siapkan
so bayangkan kalau ambik dua subjek n each subjek tu memg hard core programming dia bgi
pening lalat hakak haha
every week akan ada group meeting
starting from fall 2015 memg xpernah fail lah...group meeting memg sentiasa berjalan lancar except for summer(sbb prof balik china for a month and most of us xde kt ofis)
so, every group meeting tu (atau lebih dikenali dgn journal club),akan ada seorang or 2 org from our group kena present journal or conference paper
maka bermulalah sesi menelaah paper
menelaah punya menelaah,xjumpa2 pon nk fokus apa utk phd research
tp at the same time ada la tolong group members utk research project diorang
tp for my own project memg no clue
sbb this is a new field for me
masa master my main focus is image processing and machine learning
tp for now,bertukar ke geometry analysis
totally different la
ada la berkait sikit2 tp sikitttt sgtlah berkaitnya

then masa summer tu, prof bawak all his phd student pergi international conference held in las vegas (fully sponsored by him)
conference tu from 25jun-2julai
and my flight back to malaysia was on 4julai
kucar kacir kejap
gelabah xhingat
sbb smpai arizona dah ptg 2julai
mana nk basuh baju,nk kemas rumah sbb nk tinggal sebulan(rumah kena la bersih and clear kan),mana nk packing baju hahaha
nasib baik semua ole2 dh siap packing before i went to las vegas

ok back to my research story
masa pergi conference tu ada la beberapa research yg menarik perhatian i
then i chose some paper to present during my group meeting for this semester
then i found this paper which is really related to our work
then i pon present that paper and my professor really like it
finally aku dpt decide apa yg aku nk buat for my phd research
alhamdulillah


 when in vegas, we ate buffet

our view from the conference room for the whole week (Caesar's Palace)

 poster presentation

well,mirror selfie guys..hakak jarang nk pakai smart2 mcm ni hahaha selalu pergi ofis pkai jeans n tshirt je (typical phd student)

buffet everyday (sponsored trip be like) hehe


MY JOURNEY BACK TO MALAYSIA!!!!

now lets begin my story
ok after dah settle semua kt rumah di arizona,maka berangkatlah aku untuk beraya
masa tu 2days before raya
sbb raya was on 6july kan
awal pg pergi airport sbb flight aku from arizona ke texas pkul 6pagi
so pkul 4pg dah blah pergi airport
my original flight route should be (arizona-texas-doha-kula lumpur-kelantan) which should be not more than 40 hours
tp actual journey bertukar jd arizona-texas-doha-dubai-kuala lumpur-kelantan total 75 hours
yes tiba2 tertambah dubai kan kt situ 
sebabnya mcm ni,aku naik guna buddy ticket
sbb aku ad kwn kerja dgn qatar airways
so aku dpt diskaun la
murah kalau compare beli full price
nasib aku baik smpai doha
then dr doha nk balik KL kapal penuh
konsep tiket ni,kalau ada tmpt kosong je bru ko boleh naik
so lepas kapal pertama penuh,aku tunggu kapal kedua
pon penuh jugak
everyday,kapal from doha ke KL ada 3 SAHAJA!!
aku xleh naik ketiga2 kapal tersebut
maka genaplah 24 jam aku kt airport doha tu
masa tu dh hari raya dahhh (T_T)
tp aku ok je
xtaw kenapa
Allah bg kekuatan
mcm rilex je aku dok lepak kt airport tu
aku xberputus asa lg
aku pon try kapal yg esoknya yg paling first whic is pkul 2pagi,xleh naik jugakkkk
then ak g buat drama air mata kt customer service dia
then dia ckap ("eh,awak dh lebih 24jam kt sini,awk kena dptkan visa cepat2 sebelum org imigresen thu awk kt sini,if not,diorang akan hantar awak balik ke USA semual!")
and i was like (what!!!!!!!!!!!!!)'
aku nk balik raya,ko nk anta aku balik US semula
hell no!!!
then aku tanya la dia apa patut aku buat
dia ckap aku kena pergi dekat arrival and dptkan arrival visa
aku pon pergi la keluar n dptkan arrival visa
then dok melangut kt kerusi
pikir apa yg patut aku buat
nk try lg for next flight or nk beli tiket full price je from doha-KL
then adik aku call
dia ckap umi aku suruh beli je tiket
jgn risau psal duit
nasib baik baik la ada kredit kad
serius weh kredit kad sgt penting di saat2 genting mcm ni
ak rasa everyone yg selalu travel mcm kitorang student malaysia ni memg kena ada kredit kad
aku pon beli la tiket emirates
fly la from doha-dubai transit dubai jap,then dubai-KL
selamat la smpai MALAYSIA TERCINTA

kena bli tiket bru pulak utk balik kelantan
byk betul kerugian
aku smpai malaysia malam hri raya ke-2
so raya ke-3 after subuh aku naik flight balik kelantan
disambut dgn meriahnya sbb umi buat open house haha\
semua org gelak je dgr sad story aku
umi ckap lepas ni kalau nk balik,jgn nk mengada beli buddy tiket lg
beli je full price hahaha

ok dh penat ah taip
nti next post la aku cerita how happening cuti2 malaysia aku selama 3 minggu tu
ok bye
thanks for reading
do leave a comment so that i know who still setia baca blog i yg dh usang ni haha


lets begin the journey (phoenix to dallas)

stranded in doha

my pagi raya meal in doha airport

facetiming with my love from doha






Monday, June 27, 2016

Ramadhan 2016 di bumi Arizona

Ramadhan Kareem everyone

Ni pertama kali sambut ramadhan d perantauan
at first rasa risau la jugak whether boleh handle ke x sebab puasa kt sini kan lama sikit (around 16hours) plus summer tgh panas2 ni kan
tapi alhamdulillah so far memg xbanyak beza pon puasa kt sini or malaysia
malah bg aku kt sini lg meriah
sbb kt malaysia kita berbuka dgn family je kan
jarang nk berbuka kt masjid ni
kt sini boleh kata everyday aku n kawan2 berbuka kt masjid 
sebabnya satu je (malas masak) ahaha
tp kalau time tekak dah bosan makan makanan arab maka terpaksa la masak jugak
especially bab teringin nk makan kuih muih manis2 tu
perghhhhh sabo je lah tgk org malaysia dok upload kt fb tu
kita kt sini telan air liur je ler
apa yg boleh dibuat tu kami buat tp kalau yg susah2 sgt tu tahan je lah
tunggu balik malaysia nti boleh makan
kt sini kalau makan kt masjid memg makanan arab hari2 uolls
dr yg fanatik nasi arab terus jd bosan haha
kt sini masa berbuka tu makan kurma dgn buah tembikai je plus sebiji roti arab and kuah dhal
then naik solat kt masjid dlu
after that bru makan main course(nasi arab)
lepas tu stay smpai tarawih
macam tu la rutin kami hari2
ada satu hri tu,kitorg tgk ramai org bawak maknan dtg masjid
bg2 org berbuka makan
so terdetik la kt hati
mcm best je
plus boleh bersedekah bg pihak arwah abah
then kitorang pon sebok la dok brainstorm nk masak apa yer nk bg org2 kt sini try makan
at first nk masak pau,tp pikir mcm leceh la pulak nk kukus sikit2 kan
then kitorg came out dgn idea nk buat sardine roll
maka buatlah sardin roll
bg org2 yg berbuka kt masjid tu rsa kuih melayu
alhadulillah habis licin uolls haha

pengat ubi

sosej roll

puteri mandi :)










kt sini ada banyak masjid
tp yg slalu aku pergi adalah yg paling dkt dgn ofis aku la
around 150 meter je kot jalan kaki from office
syukur sgt sbb senang nk solat everyday kan
xyah susah2 nk solat kt celah2 meja kt ofis
anothe masjid is at Chandler
which is depan rumah our mama
selalu pergi sana if sleep over kt rumah mama
kt sana lg la meriah sbb ramai family yg pergi masjid sana
ptg2 boleh tgk budak2 kecik dok bljr mengaji
malam2 ada tazkirah and usrah utk golongan wanita conducted by wife imam
sgt happening
xrasa pon mcm ketandusan ilmu agama even duduk US
budak2 muslim kt sini ramai lagi yg tahfiz
sebab ada islamic school kt sini
so,utk raise up anak kt sini memg xyah nk risau (rasa mcm ada chance je duduk sini) heheh


kitorang ada jugak berbuka ramai2 dgn kawan2
ajak diorang dtg rumah
buat potluck 
masing2 bawak lauk then solat sama2
rasa happy and xrasa kekurangan apa2 pon kat sini kecuali bab bazar ramadhan je la kan haha

makanan org Somali ni..diorang bawak,maka boleh la try..sedap!!!



okay itu saje perkongsian ramadhan pertama aku di bumi amerika
insyaAllah semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk berjumpa dgn malam lailatul qadar dan ramadhan 2017
amin.....