Friday, September 9, 2016

My epic journey to malaysia + current progress

Assalamualaikum pembaca blog hitam putih kehidupan sekalian

Susah sikit nk update blog skrg sbb dah xde apps blogger dlm fon
so liat lah nk update kt laptop,xde masa sgt
so far perjalanan hidup masih teratur lg la kot
officially a second year phd student(omg!!!!)
how come i survived hahaha
alhamdulillah
doakan i dpt cepat2 grad on time yer (target:2019)
ok,alang2 dah cerita pasal phd ni,let me tell u a little bit about my current progress lah before i continue with a very very very long post about my trip to malaysia

as u guys know (kalau baca post2 before this lah),i have to take classes and do research at the same time
so,its a little bit kucar kacir hidup for the first year
xleh nk focus on research sgt
sbb kelas2 kt sini sgt tough
programming assignment dia amek masa 2 minggu nk siapkan
so bayangkan kalau ambik dua subjek n each subjek tu memg hard core programming dia bgi
pening lalat hakak haha
every week akan ada group meeting
starting from fall 2015 memg xpernah fail lah...group meeting memg sentiasa berjalan lancar except for summer(sbb prof balik china for a month and most of us xde kt ofis)
so, every group meeting tu (atau lebih dikenali dgn journal club),akan ada seorang or 2 org from our group kena present journal or conference paper
maka bermulalah sesi menelaah paper
menelaah punya menelaah,xjumpa2 pon nk fokus apa utk phd research
tp at the same time ada la tolong group members utk research project diorang
tp for my own project memg no clue
sbb this is a new field for me
masa master my main focus is image processing and machine learning
tp for now,bertukar ke geometry analysis
totally different la
ada la berkait sikit2 tp sikitttt sgtlah berkaitnya

then masa summer tu, prof bawak all his phd student pergi international conference held in las vegas (fully sponsored by him)
conference tu from 25jun-2julai
and my flight back to malaysia was on 4julai
kucar kacir kejap
gelabah xhingat
sbb smpai arizona dah ptg 2julai
mana nk basuh baju,nk kemas rumah sbb nk tinggal sebulan(rumah kena la bersih and clear kan),mana nk packing baju hahaha
nasib baik semua ole2 dh siap packing before i went to las vegas

ok back to my research story
masa pergi conference tu ada la beberapa research yg menarik perhatian i
then i chose some paper to present during my group meeting for this semester
then i found this paper which is really related to our work
then i pon present that paper and my professor really like it
finally aku dpt decide apa yg aku nk buat for my phd research
alhamdulillah


 when in vegas, we ate buffet

our view from the conference room for the whole week (Caesar's Palace)

 poster presentation

well,mirror selfie guys..hakak jarang nk pakai smart2 mcm ni hahaha selalu pergi ofis pkai jeans n tshirt je (typical phd student)

buffet everyday (sponsored trip be like) hehe


MY JOURNEY BACK TO MALAYSIA!!!!

now lets begin my story
ok after dah settle semua kt rumah di arizona,maka berangkatlah aku untuk beraya
masa tu 2days before raya
sbb raya was on 6july kan
awal pg pergi airport sbb flight aku from arizona ke texas pkul 6pagi
so pkul 4pg dah blah pergi airport
my original flight route should be (arizona-texas-doha-kula lumpur-kelantan) which should be not more than 40 hours
tp actual journey bertukar jd arizona-texas-doha-dubai-kuala lumpur-kelantan total 75 hours
yes tiba2 tertambah dubai kan kt situ 
sebabnya mcm ni,aku naik guna buddy ticket
sbb aku ad kwn kerja dgn qatar airways
so aku dpt diskaun la
murah kalau compare beli full price
nasib aku baik smpai doha
then dr doha nk balik KL kapal penuh
konsep tiket ni,kalau ada tmpt kosong je bru ko boleh naik
so lepas kapal pertama penuh,aku tunggu kapal kedua
pon penuh jugak
everyday,kapal from doha ke KL ada 3 SAHAJA!!
aku xleh naik ketiga2 kapal tersebut
maka genaplah 24 jam aku kt airport doha tu
masa tu dh hari raya dahhh (T_T)
tp aku ok je
xtaw kenapa
Allah bg kekuatan
mcm rilex je aku dok lepak kt airport tu
aku xberputus asa lg
aku pon try kapal yg esoknya yg paling first whic is pkul 2pagi,xleh naik jugakkkk
then ak g buat drama air mata kt customer service dia
then dia ckap ("eh,awak dh lebih 24jam kt sini,awk kena dptkan visa cepat2 sebelum org imigresen thu awk kt sini,if not,diorang akan hantar awak balik ke USA semual!")
and i was like (what!!!!!!!!!!!!!)'
aku nk balik raya,ko nk anta aku balik US semula
hell no!!!
then aku tanya la dia apa patut aku buat
dia ckap aku kena pergi dekat arrival and dptkan arrival visa
aku pon pergi la keluar n dptkan arrival visa
then dok melangut kt kerusi
pikir apa yg patut aku buat
nk try lg for next flight or nk beli tiket full price je from doha-KL
then adik aku call
dia ckap umi aku suruh beli je tiket
jgn risau psal duit
nasib baik baik la ada kredit kad
serius weh kredit kad sgt penting di saat2 genting mcm ni
ak rasa everyone yg selalu travel mcm kitorang student malaysia ni memg kena ada kredit kad
aku pon beli la tiket emirates
fly la from doha-dubai transit dubai jap,then dubai-KL
selamat la smpai MALAYSIA TERCINTA

kena bli tiket bru pulak utk balik kelantan
byk betul kerugian
aku smpai malaysia malam hri raya ke-2
so raya ke-3 after subuh aku naik flight balik kelantan
disambut dgn meriahnya sbb umi buat open house haha\
semua org gelak je dgr sad story aku
umi ckap lepas ni kalau nk balik,jgn nk mengada beli buddy tiket lg
beli je full price hahaha

ok dh penat ah taip
nti next post la aku cerita how happening cuti2 malaysia aku selama 3 minggu tu
ok bye
thanks for reading
do leave a comment so that i know who still setia baca blog i yg dh usang ni haha


lets begin the journey (phoenix to dallas)

stranded in doha

my pagi raya meal in doha airport

facetiming with my love from doha