Saturday, June 6, 2015

Viva voce master by research UniSZA

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Aku bersyukur kerana penantianku selama ni officially berakhir pd 4Jun2015
Tarikh keramat iaitu hri penentuan sama ada research aku selama ini diiktiraf atau tidak

Debaran bermula seawal 24jam sebelumnya
Aku spent most of my day di Graduate Lounge libry unisza
Lebih kurang seminggu sebelum viva aku dah jd penunggu tetap libry everyday
Study n baca semula thesis
Prepare dgn bermacam dugaan yg mungkin terjadi dlm blik viva nti
Buka balik semua papers n nota yg pernah ak baca
Dah la hari tu rumah banjir teruk,habis semua article yg aku pernah print n baca sblum ni
So terpaksa la baca yg softcopy je

Berdebar sgt smpai xlalu makan
Fenomena pelik kot kalau aku xlalu makan hahaha
Tu maksudnya memg betul2 berdebar la tu
Dr pg smpai mlm aku spent masa kt libry
Menelaah segala yg patut utk dijadikan bekalan


Ni la dia rupa tmpt study aku di saat2 akhir sblum viva
Sgt selesa
Nasib la libry unisza ada provide blik ni utk kegunaan grad student


Thesis yg bakal dibawa masuk dlm bilik viva..study smbil tgk video tips2 viva kt youtube

Malam sebelum viva aku dah stat berdebar melampau
Masa dinner dgn kwn aku,ak rsa menggigil n tgn aku menggeletar mcm laparrrr sgt padahal bru je mkn roti ptg tu
Then bila dah makan smpai separuh chicken chop tu,tgn aku still menggigil n rsa lapar or berdebar tu xhilang lansung
Ok then ak sedar yg aku sbnrnya tgh cuak tahap maksima
Xpernah seumur hidup aku rsa mcm tu
End up chicken chop kwn aku yg habiskan hahahah
Sebab memg xleh nk telan da

Mlm tu tido awal la
Pkul 10 da masuk tido
Selalunya pkul 2 bru padam lampu
Lepas bergolek2 after one hour bru boleh tido
Tiba2 tgh mlm tu tersedar
Tgk fon bru pkul 3.15 pg
N aku xleh tido sampailah azan subuh bergema

Bila tgk jam dah pkul 7.30pg,aku bangkit dr katil n cpt2 siap utk ke kampus
Sbb staff PPS dah bgtaw,viva stat pkul 10pg
So aku kena ada sana dlm pkul 9.15 sbb nk setting n make sure everything ok
Tepat jam 8.00 pg aku kluar dr rumah


Say goodmorning to the kucingsss sbb kat rumah kwn aku ni byk kucing comel haha and then ak pon pegi breakfast dlu

Disebabkan mlm td xleh tido,maka aku pom decide nk minum latte for breakfast
Singgah la mc cafe jap

Breakfast ala2 duduk england haha
Then sv aku whatsapp cakap dia da smpai kampus
If nk jumpa boleh la dtg blik dia
Apa lg aku pon cpt2 la habiskan minum n tapaw je muffin tu and menuju ke kampus
Jumpa sv aku bukan apa pon sbnrnya,sbb nk calmkam diri je
Dpt kan amanat terakhir huhu

Pkul 9.15 ak da tercongok kt PPs
Saat aku masuk blik viva tu debarannya Allah je la thu


Ni sign yg staff letak di luar blik viva


Ni lah keadaan dlm blik viva
Yg ada laptop ni tmpt aku
Yg 3 susunan kerusi tu tmpt external examiner,chairman n internal examiner
Mengadap dgn aku adalah tmpt sv aku (xde dlm gmbr)

Sesi aku viva lebih kurang 3jam
Ada 3segmen
Segmen pertama di mana aku present slide aku n examiner hanya diam n dgr je apa isi kandungan presentation aku


Thanks to sv sbb jd cameraman xberbayar sepanjang viva hahahahahah

Then diorang bg aku duduk n mula segmen kedua iaitu Q&A 
Ak kena jawab setiap soalan dr examiner



Dan segmen ketiga adalah cek thesis page by page
Masa ni lah kita terima teguran psal thesis kita from both examiner
Defend la dri anda sebaik mungkin
Kalau examiner tanya benda tg kita dah letak dlm thesis,bgtaw dia page mana kita cakap tu
Sbb kfang2 diorang xjumpa cari kt mana
Sbb tu la kita kena betul2 faham n master thesis kita
Sbb kita kan yg tulis thesis tu

Selepas dah settle semua chapter
Chairman suruh aku keluar kejap utk diorang bincang keputusan aku
10 minit kemudian aku dipanggil masuk semula
Dan chairman umumkan keputusan aku
Alhamdulillah aku lulus
Rasa masa tu lega sgt
Finally kerja aku selama ni dah berbalas
Rsa bahagia dan sebak bercampur aduk



Terima kasih xterhingga kpd sv aku (paling kanan baju hijau,sorg lg xdpt dtg sbb kt KL) ats tunjuk ajar dia selama ni
Tanpa diorang aku rasa aku tak akan smpai tahap ni
Tq jugak kpd examiner sbb sudi examine thesis aku
Kepada para pensyarah FIK
Byk yg aku bljr sepanjang tempoh aku kt unisza ni dr degree sampai la master
Aku sgt bersyukur diberi peluang untuk smpai sejauh ni
Unisza adlh tmpt aku membina personaliti dan jati dri aku selama ni
Tmpt aku mendewasakan dri dr seorang remaja belasan tahun kodlah seorang dewasa
Unisza akanku kenang dlm ingatan sampai bila2

Jasamu pensyarah FIK akan ku kenang sampai mati...

1 comment: