Monday, June 27, 2016

Ramadhan 2016 di bumi Arizona

Ramadhan Kareem everyone

Ni pertama kali sambut ramadhan d perantauan
at first rasa risau la jugak whether boleh handle ke x sebab puasa kt sini kan lama sikit (around 16hours) plus summer tgh panas2 ni kan
tapi alhamdulillah so far memg xbanyak beza pon puasa kt sini or malaysia
malah bg aku kt sini lg meriah
sbb kt malaysia kita berbuka dgn family je kan
jarang nk berbuka kt masjid ni
kt sini boleh kata everyday aku n kawan2 berbuka kt masjid 
sebabnya satu je (malas masak) ahaha
tp kalau time tekak dah bosan makan makanan arab maka terpaksa la masak jugak
especially bab teringin nk makan kuih muih manis2 tu
perghhhhh sabo je lah tgk org malaysia dok upload kt fb tu
kita kt sini telan air liur je ler
apa yg boleh dibuat tu kami buat tp kalau yg susah2 sgt tu tahan je lah
tunggu balik malaysia nti boleh makan
kt sini kalau makan kt masjid memg makanan arab hari2 uolls
dr yg fanatik nasi arab terus jd bosan haha
kt sini masa berbuka tu makan kurma dgn buah tembikai je plus sebiji roti arab and kuah dhal
then naik solat kt masjid dlu
after that bru makan main course(nasi arab)
lepas tu stay smpai tarawih
macam tu la rutin kami hari2
ada satu hri tu,kitorg tgk ramai org bawak maknan dtg masjid
bg2 org berbuka makan
so terdetik la kt hati
mcm best je
plus boleh bersedekah bg pihak arwah abah
then kitorang pon sebok la dok brainstorm nk masak apa yer nk bg org2 kt sini try makan
at first nk masak pau,tp pikir mcm leceh la pulak nk kukus sikit2 kan
then kitorg came out dgn idea nk buat sardine roll
maka buatlah sardin roll
bg org2 yg berbuka kt masjid tu rsa kuih melayu
alhadulillah habis licin uolls haha

pengat ubi

sosej roll

puteri mandi :)










kt sini ada banyak masjid
tp yg slalu aku pergi adalah yg paling dkt dgn ofis aku la
around 150 meter je kot jalan kaki from office
syukur sgt sbb senang nk solat everyday kan
xyah susah2 nk solat kt celah2 meja kt ofis
anothe masjid is at Chandler
which is depan rumah our mama
selalu pergi sana if sleep over kt rumah mama
kt sana lg la meriah sbb ramai family yg pergi masjid sana
ptg2 boleh tgk budak2 kecik dok bljr mengaji
malam2 ada tazkirah and usrah utk golongan wanita conducted by wife imam
sgt happening
xrasa pon mcm ketandusan ilmu agama even duduk US
budak2 muslim kt sini ramai lagi yg tahfiz
sebab ada islamic school kt sini
so,utk raise up anak kt sini memg xyah nk risau (rasa mcm ada chance je duduk sini) heheh


kitorang ada jugak berbuka ramai2 dgn kawan2
ajak diorang dtg rumah
buat potluck 
masing2 bawak lauk then solat sama2
rasa happy and xrasa kekurangan apa2 pon kat sini kecuali bab bazar ramadhan je la kan haha

makanan org Somali ni..diorang bawak,maka boleh la try..sedap!!!



okay itu saje perkongsian ramadhan pertama aku di bumi amerika
insyaAllah semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk berjumpa dgn malam lailatul qadar dan ramadhan 2017
amin.....

No comments:

Post a Comment