Thursday, April 2, 2015

Perit jerih kehidupan

Salam

Malam ni hakak rasa mood rajin nk menaip kt sini memandangkan hakak berjaya install software blogger kt telepon apple hakak

Makanya hakak jd senang nk hapdate belog ni ni kerananya segalanya di hujung jari sahaja
Memg tidak mengecewakan la si buah apple ni

Sebenarnya hakak stress sgt lately 
Bukan apa
Hakak xde anak or husband tg tukang sepah rumah sampai tahap nk stress2 bagai tp hakak stress dgn dri sdri je

Tajuk post pon dah dramatis habis kan hahahahhaha
Sebenarnya hakak stress utk persiapan hakak nk smbg bljr ni la
Sesungguhnya ia bukan semudah yg disangka
Hakak dah mula rasa bahangnya
Dah namanya pon nk smbg ijazah kedoktoran maka memg logiklah sgt merasa bahang ketensenan tuh hahahha

Maybe hakak ni je yg drama lebih
Tp seriously bukan mudah
Patut la bila hakak bgtaw mereka2 yg hakak nk p smbg kt amareka bumi uncle sam mereka semua ala2 terlopong ternganga menggeleng kepala
Hakak budak innocent masa tu sbb xthu lg duri ranjau berliku yg bakal hakak hadapi
Skrg baru hakak sedar
Sesungguhnya ia bukan mudah

Proses memohon pon sudah serumit ini
Apatah lg nk menghabiskan ijazah d sana nanti
Hakak sgt2 berharap diberi kekuatan dan kecekalan utk hdapi semua ni
Sbb ni cita2 hakak selama ni

Makanya nasihat hakak kpd mereka2 yg berimpian nk smbg phd ke amareka silalah bersedia
Bersedia seawal mungkin krn terlalu banyak preparation yg perlu dilakukan
Dan jgn lupa sediakanlah duit ribu ribansss utk dilaburkan
Jgnlah berkira sgt utk menuntut ilmu yer
Kerajaan tanggung kita ke sana lg byk maka bersyukurlah ada org nk taja kita

So skrg hakak nk smbg menghantar emel berbondong2 kpd semua professor2 yg bijaksana di sana supaya sudilah mereka menerima insan marhain ini sbg pelajar mereka
Doakan perjalanan phd hakak dipermudahkan yer

Sesungguhnya hakak akan cuba sedaya upaya termampu hakak
(Saje je tukar kata ganti nama diri mlm ni sbb otak meroyan hahahah)

               hakak tgh pening2 listkan profesor2 yg hebat2 yg akak nk lamar



Oklah babai dan goodluck utk semua rakyat marhain mcm hakak 

16 comments:

  1. Sis, All the best! Baru lepas interview last week . Fac FSKKP as well. Hopefully dpt result yg mengembirakan . Tapi saya apply for master. Doakan yea :)

    ReplyDelete
  2. Sis boleh bagi tips x untuk score ielts band 7 ? huhuhu . English still intermediate :'( Risau x leh score

    ReplyDelete
    Replies
    1. ain penah amik test before.mine dah nk masuk 3 kali.die xsusah cme kne byk latihan. br boleh score.

      Delete
  3. Wah all the best yer!! :) Doa banyak2..Actually IELTS ni bukan susah mana pon sebenarnya kalau kita prepare awal2..So tips dia prepare la seawal mungkin and buat latihan sebanyak mungkin...kasi khatam dua bijik buku ielts

    ReplyDelete
  4. hi..bole sy dpt email address awk x? sbb sy da apply uni kt Colorado USA.. dah dapat approval dr prof utk jd advisor ms phd nnt..btn sume da pegi..cme sy nk ambil ielts kali ke 3 ni n amik GRE..ingt nk minta pndgn awk dr sudut lain n kongsi ape2 since kte pny country for phd study same..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke??nice..sbb susah nk jumpa geng nk smbg US..masa g btn hri tu pon ada 6 org je nk yg pegi US.. Anything boleh contact saya wanikamarudin@gmail.com

      Kalau ada pengalaman boleh sama2 share 😄

      Delete
  5. Sis. Alhamdulillah. I'm gonna follow your step soon. Just got the fellowship result last 2 weeks. As required, will be usa as well. Need your email add incase need any help from you. Hope to see you there in near future :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Congratulation Ain!! This is my email wanikamarudin@gmail.com.. Do contact me if u wanna know more about the preparation.. 😊

      Delete
  6. Assalam sis, alhamdulillah sy pon bru dapat result positive under UMP fellowship fac FTEK untuk sambung master n phd kt US. Now tgh shortlist uni. Serabut jugak rs nih huhuhu nak2 plak sy dh kawen n ade anak. Takut pon ade. Blog sis sgt banyak membantu sy buat persediaan. Huhu btw, IELTS tu buku die nak beli kat mane eh? Kedai buku biase ade ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh drop email klu ada sape2 nak nota or buku utk persiapan ielts..kwn sy bg tips kt sy utk bc buku ni..die amik ielts kt australia dapat band 8.5..bole drop email..sy tggal forward je..insyaAllah..

      Delete
    2. nie email saye. nurulnadiamohamedsupian@yahoo.com. kalo ade gre pon bagus gk. hehehe

      Delete
  7. Wsalam didie...congrats and all the best yer utk preparation ke sana..byk2kan study taw especially utk GRE..make sure prepare atleast sebulan sblum exam..utk ielts pulak saya download buju dr internet je..lps tu utk listening test boleh tgk kt youtube je...buku yg saya guna target band 7

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy jumpe prof aritu. die ckp kat library ump ade buku ielts n gre. so sy pinjam kat library ump je. mujur la sy duduk kuantan. huhuhu btw thanx. wani nanti papehal sy email awak bleh x? untuk tanya soalan bkaitan.

      Delete
    2. Boleh je didie..xde hal la..

      Delete
  8. Tq Wan..boleh forward kat saya sekali?? Saya pun nk simpan jugak nota tu..

    ReplyDelete