Monday, December 1, 2014

Persiapan ke U.S bahagian 3: IELTS

Ok..sape2 yg nk smbg bljr ke luar negara memg kena amek ujian ni
namanya IELTS(International English Language Testing System)
biasanya kalau nk pergi US org pilih test TOEFL,toefl ni pon test bhsa inggeris jugak tp dia boleh guna utk certain ngra je
kalau ielts majority ngra akan terima
so,baik amek ielts kan
lgpon bila baca2 org tulis dkt blog,diorg ckap ielts lg mudah sikit berbanding toefl
dah kenapa nk amek yg susah kan?mesti la nk amek yg skala kesukaran dia lebih kurang kan kan kan
so,sediakan duit sbny rm600++(lupa dah exact price dia brape)
ada byk center boleh pilih utk amek ielts ni
tp sbb ak duduk pantai timur kan, so ak plih center are pantai timur je la sbb GRE da melayang byk duit pegi KL
so,kitorg pon plih UCSI marang sbg tmpt ujian ielts kitorg
kena daftar awal taw
about 2 months before the test
so,pergi laman web dia n cek la tarikh mna korg nak
then contact dgn person in charge utk proses pendaftaran
kalau mcm aku,ak kna hantar borg manually kpdpihak UCSI
tp pmbyrn scra online je la

ielts ni ada 4 bhgian (listening,reading,writing,speaking)
bg aku listening n speaking xjd mslah sgt kot
tp part reading dgn writing memg cuak giler
part reading ni dia tricky n korg kena pandai gunakan masa dgn sebetulnya
MOHON JANGAN TERMENUNG SEMASA UJIAN READING BERLANSUNG!
serius!
ni amaran keras
kalau korg xtaw jwpn,just move to another question
jgn dok melangok lama2 kt soklan yg korg xtaw tu
ianya sgtlah merbahaya utk  rsult korg nti

part listening ada 40soalan
utk dpt band yg yg best,silalah pastikan korg dpt score 30/40 yer

eh lupa plak nk mention pasal band in ielts
ielts ni ada 9 band
biasanya qualification utk ke luar ngra minimum adalah 6.5
tp sbb ak apply ke US,so minimum requirement adalah 7(mak aihhhhh)
yes,itulah hakikat kehidupan
silalah telan kalau anda ingin ke luar negara yer

part speaking best kot
sbb one by one je
kita dgn examiner je
examiner akan tanya beberapa soalan
jawablah dgn tenang
google je,melambak contoh
xde discussion mcm muet dlu
dia just nk tgk kita boleh speaking fluently ke tidak
boleh mahir guna past tense n present tense dlm perbualan ke tidak
so banyak2kanlah speaking dgn kawan2 korg yer
ak guna pendekatan lain
ak suka drive sorg2 n cakap sorg2
ak jd examiner,aku jugaklah tukang jawab
sbb soalan2 dia general
menipu dlm speaking test ielts xpe hahahha
tipu je fakta sbb examiner bukan nk tgk fakta yg korg cakap tu betul ke x,diorang nk thu korg boleh speaking ke x,tu je!
jgn risau yer

writing pulak ada 2
satu part analisa graph
satu lg general topic essay
memandangkan aku bru siap tulis thesis n bru lepas test GRE,part writing ni ak lega sikitlah sbb dah byk preparation sblm GRE dlu
so,aku just baca2 gitu2 je

ni baru nk cerita pengalaman IELTS akupd 6/12/14
pg tu kami gerak dr unisza kampus gong badak which is about 45 minit dr tmpt test (UCSI marang)
dlm emel menyatakan yg kitorg kena ada di ucsi pd pkul 7.30 pg
so,seawal subuh kitorg dah gerak ke sana
aroung pkul 7pg da sampai
sampai2 sana duduk melepak n berkenalan dgn 2 org kakak ni
sorg dr unisza,sorg lg dr usm
ramai jugak la dr unisza actually
dalam 6 org kot kalau xsilap
semua muka2 nk pergi oversea
ada yg dh dpt offer,ada yg belom lg,mcm2 fasa masing2
best la dpt share pengalaman masing2

kami pergi test pagi tu dgn penuh keyakinan la sbb dh study kan
rsa mcm insyaAllah boleh score
tup2 masa listening test tu boleh plak ak berangan!!!deng!!
terlepas around 4 tmpt kosong kot nk isi...da kompem dah kt situ 4 salah
aiyaaaaaa
target nk band 7 ni xtaw la dpt ke idak...hopefully lepas la
xnak amek lg
mahal wei

masa speaking mcm best je dok mengarut dgn examiner tu hahaha
antara soalan general:
about colour,shoes and studies
study or work?where?
next plan?why?
do u hv fav colour?
what colour?why?
prefer bright or dull?why?
u like comfortable shoes or fancy shoes?why?
did u buy ur own shoe?
online or shop u prefer?why?
have fav shoe?why?

thenada soalan yg dia bg masa seminit utk cakap tu was about traffic jam
tu je
then menggoreng je la keje aku
hahahha
biar la
tawakal
usaha pon dah
tgk la mcm mana result nti


7 comments:

  1. Salam, akak macam mana nk daftar ielts kt terengganu tu, sy nengok dlm laman web xde pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually di laman web british council akan bg detail tarikh and contact

      Delete
    2. Wsalam.. Awak kena contact person in charge di UCSI..call je UCSI..xpon bileh emel kepada Shazwani@ucsiuniversity.edu.my

      Dia akan respond utk urusan berkenaan IELTS..tp better call dulu la yer ��

      Delete
  2. menarik pngalaman akak...tq sbb share

    ReplyDelete
    Replies
    1. You're welcome..semoga bermanfaat :)

      Delete
  3. I simply want to tell you that I’m all new to blogs and truly liked you’re blog site. Very likely I’m likely to bookmark your site .You surely come with remarkable articles. Cheers for sharing your website page.
    IELTS Coaching in Chennai

    ReplyDelete