Friday, July 14, 2017

Celebrating Eid in the cactus land

Olla!!

masa aku balik from trip to malaysia, it was May22
ramadhan begin on May27
so sempt la rilex jap before start ramadhan
sepanjang ramdhan kt sini memg sgt happening
masjid provide free iftar everydayand during 10 last days of ramadhan,diorang buat qiamullail everyday sekali dgn sahur lg provided

so kitorang pon apa lg
memg most of the time berbukan kt masjid
sbb not bad makanan dia
nasi arab everyday hahah
just tukar protein je
and akan ada makcik2 somali yg buat roti macam ala2 chakoi
sedap giler
hari2 mesti cari kuih tu hehe

kitorang sempat join qiam kt masjid sekali je
sbb semua ambik summer klas kan
so qiam kt rmah je lah haha
masa join prog qiam tu best sgt
ada ceramah 2 session and solat tahjud
kitorang stay terus after tarawih

tarawih sini buat 8 rakaat je
tp lama sebab dia habiskan 1 juz every night
so around 11 baru hbis tarawih

raya this year agak happening because we have couple of new people in our life
ada 2 org aunty and dgn diorang punya family
first daya raya jatuh on sunday
we are lucky enough sbb boleh pergo solat sunat hari raya pagi tu
gigih naik light rail pergi phoenix
sbb masjid tempe xbuat solat raya
xmuat katanya
happening sgt solat raya sbb boleh tgk pelbagai bangsa,pelbagai gaya masing2 gayakan
then after that teru balik rumah and ada open house dkt rumah my friend
kitorang pergi 2 days before sbb nk tolong diorang with everything for preparation
smgt hoi malam raya xtido
masak macam2
menu yg kitorang masak: nasi hujan panas,kurma ayam, pulut kuning, rendang daging,nasi himpit,kuah kacang
a week before raya smgt ni buat kuih raya haha
buat semperit, cornflakes madu,jejari oat and popia nestum
and ads jugak 3 jenis kuih raya yg aku sempat beli masa balik malaysia hari tu
memg meriah raya kali ni

the next day dah kena g skolah
tp xhabis lg
the weekend after which is Syawal7,kitorang berkampung dekat rumah kak carol
dia punya turn pulak buat open house
so apa lg
3days 2 nights kt sana
masak nasi arab, satay, rendang, ayam masak merah,kuah kacang,nasi himpit,lemang,ketupat
nasib baik ada boys semangat bakar satay haha
ada lg kak carol beli kek lapis la, seafood la....table was full with food!!!
everytime sleep over rumah dia memang xsempat nak lapar haha

then ada sesi fotografi
mandi kolam
main water baloon
main bunga api 
seronok sgt
tp ni last year la happening mcm ni
lepas ni tinggal aku sorang je
rmai adik2 ni dah graduate 
termasuk la housemate aku
huwaaaaa
not ready for that
seriously weh
hopefully Allah hantar pengganti utk menceriakan hidup aku mcam diorang ni

berbuka kat rumah aunty ida in Scottsdale


buat kuih rayaaaa

Phoenix Convention Center for solat raya




our Mama Jun


our juadah d pagi raya..

rumah student biasalah simple hehe





raya kt rumah Kak Carol






team bakar satay













before kena serang dgn water balloon haha









okay lah
tu je cerita raya
until next post!!!

p/s:doakan perjalanan phd aku taw...nyawa2 ikan nih huhu

No comments:

Post a Comment