Thursday, August 14, 2014

temuduga fellowship UMP

Salam

lamanya x menulis kt sini huhu
byks gt benda nk kena handle smpai xsempat nk taip2 kt sini
sbb tgh berperang dgn thesis master
nk grad taun nikan
maka haruslah berusaha dgn lebih gigih
insyaAllah

ok,perjalanan mencari biasiswa masih tidak akan pernh berhenti selagi xdpt
dulu dah pegi iv(interview) kt UniMAP tp xde rezeki kt sna
so,kali ni cuba nasib kat UMP pulak
actually kitorg apply position ni last year lg
tahun ni bru panggil iv
tp memg biasa mcm ni pon
sbb mintak pon utk PhD kan
kalau dpt skrg pon master da nk abes
target adlh PhD next year
nk fly bulan september 2015,so,mesti dah ada scholar like 6 months before that
nk prepare everything

sempat la selfie kejap sblm gerak g UMP...stay kt homestay depan Gmabang waterpark...Taman Gambang Damai xsilap..melambak hstay situ..sbb pekan gmbang mna la ada hotel kan...around 10minit la ke UMP

so, iv kali ni ada 2 peringkat
first peringkat fakulti
kami iv utk fakulti sistem komputer dan kejuruteraan perisian
kami pegi 3 or
xde la rsa bedebor sgt sbb kami 3 sekawan haha
candidate lain semua igt kitorg budak master UMP sbb nmpk relax and already get used to the environment
sorg tanya "dr UMP ke?"
dtg lg sorg tanya soklan sama
padahal situasi tersebut terjadi kerana kami 3 sekawan
sbb tu jd mcm riuh rendah tanpa menghiraukan org lain tu haha :P
so,iv peringkat fakulti ada 12 candidate
sekali masuk 4 org
kami dah 3 sekawan, tmbh sorg je la lg org lain
kelakar kan....masuk blik iv pon sama2
kami xmintak tp sbb dia ikut attendance kan
da tulis sama2 ,tu yg jd masuk sekali tu
lg la kurang rsa bedebor alhamdulillah hehe
ada 8 org interviewer
semua yg berjawatan dlm fakulti ada kt situ (dekan,timbalan dekan,ketua2 jabatan)
soalan2 dia mcm biasa la
kalau yg biasa pegi iv fellowship memg soklan lebey kurg je
antara soklan dia:
-tell me about urself
-tanya psal research kita
-nk smbg PhD nti kt uni mna,bidang apa...yg part soklan ni kelakar...dgn spontannya pegi jawab Texas uni!!!then sorg KJ tanya "nape texas?awk suka tgk CSI eh?" haha...sbb suka duduk kt countryside je
-publication da byk mna....jwb dgn bangga ,3 dah so far...1 sem,1 paper...then timb dekan kata "kena bljr lama lg la...makin lama makin byk paper"hahah (-__-)
-fakulti ni ada brp department?nk masuk department mana?...tips utk soklan ni,sebelum g iv silalah go through dlu fkulti ni ada brp dept,bidang kita ni duduk bwh dept mna,subjek apa yg ditawarkan,rsa2 bila jd lecturer nti subjek apa yg boleh kita ajar...like me,multimedia la sbb faklti ni offer degree multimedia n ada subjek image processing...alhamdulillah nasib baik go through sikit2 before g iv...hopefully dpt la
-soklan tricky ada 1: kalau kami bg awk dua option,dpt fellowship n pegi smbg phd atau kami bg jawatan pensyarah tetap selepas abes master nti...which one do u prefer?maka jwb la soklan tu ikut kerelaan hti...me mesti la ckap nk g smbg phd sbb smgt nk buat research tgh membuak2 xtertahan lg hahahah...dorg gelak bila me jwb mcm tu
-any question?then me pon tanya la psal bila result iv ni keluar

maka lps selesai iv dgn fklti,kita kena tngu keputusan dr iv dgn fklti td..sape yg berjaya akan mara ke peringkat seterusnya iaitu iv dgn pengurusan tertinggi UMP plak..mna yg xberjaya boleh balik n cuba lg

tngu dgn penuh debaran n masing2 dpt surat after 15 minutes waiting
alhamdulillah kami 3 sekawan boleh mara ke peringkat akhir pertandingan hahahahah
maka sape yg berjaya mara kena tngu pukul 2.15 ptg utk next iv
dr 12 org tu,8 org berjaya n 4 yg gagal
next iv kt bangunan canseleri
maka berangkatlah kami ke sana

masuk blik iv tu 4 org mcm td jugak
n kami 3 sekawan masih bersama hehe
msa ni ada 5 interviewer
terdiri dr TNC,dekan fklti (da jumpa td) n pendaftar
soklan mcm biasa la
-tell me about urself
-phd nk smbg kt mna
n lepas tu kita byk berbincang je
then dia cerita yg UMP bru keluarkan pekeliling yg felo yg nk pegi smbg PHD mesti smbg kt US
melepas angan2 n impian nk menetap di UK
maka jawab la nk g texas
then dia anya why?
sbb bla bla bla...slmt menggoreng la yer...pastikan google dlu uni yg kita nk pegi tu..thu serba sedikit psal uni tu...td msa kt peringkat fklti xtaw pape main hentam je jwb...ni peringkat uni dh prepare dah uni texas tu kt mana n serba sedikit psal research group kt uni tu phewwwwww (sapu dahi berpeluh)
borak2 je...memg sgt sempoi kt peringkat uni ni
TNC dia superbest!
n sblm kluar,ayat last TNC bg kt saya "he's waiting for u in Austin" sbb sblm start iv td dorg tanya sape dh kawen n sape bujang...me dgn selamba jawab "still single,maybe he's waiting for me in texas" hahahahaha
then dekan pon smbg "dont worry, we will visit u in Austin" sy mampu senyum je
dlm hti (mintak2 la dpt felo ni)

maka kami pon berlalu dan pulang ke Kuala Terengganu dgn harapan...nti selepas 2 mngu nk call tanya result...insyaAllah kita pegang mcm ni je,if itu yg terbaik utk kita,Allah akan bg,if xdpt tu means itu bukan yg terbaik utk kita la tu...apa2 pon goodluck to everyone yg nk pegi iv or smbg master or smbg PhD....the journey just begin....

love to study,
LONG

22 comments:

  1. Salam kak wani.. Saya farhana, baru start my master tis september.. Nk tye pendapat kak wani, untk fellowship ni better kita aplly awal ni ke or dh nk grad master bary apply? Ade pro n cons die x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam farhana, the best time to apply adalah masa nak abes master..supaya terus dpt offer utk sambung PhD..senang keje

      Delete
  2. Kak,
    Lebih kurang berapa bulan kak dapat maklum balas daripada UMP?? 6 bulan ++ ke??

    ReplyDelete
  3. taklah..after 2 weeks interview terus dpt emel cakap berjaya..tp UMP skrg ada polisi baru...semua kena pergi smbg PhD ke US..so,kalau willing nk ke US boleh la cuba.. :)

    ReplyDelete
  4. Assalam wani..saya nk tny macam mana awak apply skim fellowship ump ni?ada iklan ke or apply online?sbb jarang dengar psl skim fellowship ump ni. Saya plan nk smbg phd and kalau boleh mmg nk try mana2 skim fellowship yg available.
    -izza-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Izza,saya apply masa tu ada iklan kelosongan..And saya just isi borg and submit ke UMP..tp if xde iklan kekosongan,awk boleh try je apply..hantar cover letter and attach sekali your resume..insyaAllah kalau rezeki xkemana

      Delete
  5. salam... kak wani, akak sambung master guna pinjaman or biasiswa... sy bercadang untuk sambung master selepas tamat degree.. tapi bila memikirkan saya berhutang dengan ptptn untuk degree.. saya rasa berbelah bahagi samada untuk kerja(membayar hutang) atau sambung belajar...lagi pun pointer saya setakat ni xde la bagus mana pun... mohon pendapat dan nasihat dari akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..akak smbg master under scholarship mybrain15 and GRA unisza..so xde masalah la dr segi kewangan alhamdulillah..adik jgn risau sbb byk je scholar utk further study..cuma kena rajin search kt internet..biasanya setiap uni akan provide scholar..cuba tanya2 dlu pihak graduate school uni yg adik nk mohon tu yer..all the best!!!

      Delete
  6. Assalam wani. Boleh bgtau x elaun untuk phd under fellowship ump brape? Sbb kat email tulis untuk u kat mlaysia je. Sbb sy dh bkeluarga. So nk riki2 la ni takot xcukup lak dok us tu nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..Saya pon xtahu lagi brapa UMP akan bg sbb saya masih lg dlm proses persiapan ni..dijangka fly bulan 9 nanti

      Delete
    2. wani. share la perkembangan terbaru. hehehe macam bes je cerita awak ni hah. boleh bagi panduan kat kawankawan lain.

      Delete
    3. Bukan xnak share tp xsempat nk menaip kt sini..haha..i bru habis btn ni..nti i buat post pasal perkembangan terbaru

      Delete
  7. Assalammualaikum wani, just nak tanya, awak sudah dapat surat tawaran daripada UMP ke?. Macam mana persiapan untuk ke US?. Kalau x silap, untuk ke US, calon yang ingin sambung belajar sana perlu ambil ujian IELTL/TOEFL dan GRE, awak dah ambik ke?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..Persiapan so far ok la..Saya dah settle GRE and IELTS..skrg tgh get ready nk pergi BTN..

      Delete
    2. Wani..bley share pengalaman buat exam GRE and IETLS x?.brape cost, ambik kt mane?. Tahap kesukaran tuk kedua2 exam tu..

      Delete
    3. I ada buat dah post pasal GRE dgn IELTS ni..u cek dekat label preparation to US..ada i terangkan 😄

      Delete
  8. Wani apply dlu universiti mana nak pergi or settlekan dlu sume exam and baru apply tempat?. Bley bagi email x?. Really need your help. khalis_85@yahoo.com.my..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Universiti mana maksud u ni??uni di US ke??
      Kalau US memg kena settle semua exam then baru boleh apply sbb tu main requirement dia..anything u boleh je email i..i cuba terangkan mana yg boleh.. wanikamarudin@gmail.com

      Delete
  9. Nak tya. Sy skrg tgh study master dan bercadang nk apply skim fello UMP masa peringkat Phd nanti. Untuk apply skim fello ni kene smbg Phd di luar negara shj ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf baru perasan komen ni. Setakat yg saya tahu,starting from this year, UMP bagi je kalau nk sambung dalam negara. Kalau nk confirm boleh contact staff unit cuti belajar UMP :)

      Delete