Thursday, April 25, 2013

kehidupan saya selaku pelajar master research mode

salam

pejam celik pejam celik sedar2 da 2bulan ++ ak bergelar sbg pljr mster scra rasminya
tp actually da 5 bulan start awal
saje nk experience dlu b4 rgister kan
at least jimat la masa di situ

tp skrg bru ak rsa perit jerihnya smpai ak xsempat nk pkir psal social life
tu yg kadang2 jd tension sdri tu
hari2 dok lab ngadap laptop n labmate ada la 2 org
hari2 dgn org yg sama je
hahahaha
ko tgk aku,ak tgk ko
kelip2 then tgk laptop blik
what a life.......kan
tp xpe
insyaAllah sume ni akan terbayar dgn kemanisan saat da lepas 'viva without correction'..hopefully
sma2 kita usahakan

bidang research ak adlh sistem maklumat
pengkhusuan kpd information retrieval
dan khusus lg image retrieval
hahahahah
saje nk wat pening pale

pastu research process tu gabung plak image processing dgn data mining
wah!!!!!!!
mcm hebat sgt ko long nk wat sume ni
aiyaaaaaaaaaaa
tu yg ak pening niiii
omaiiiiii
tp xpe
insyaAllah bole
Allah dah tetapkan ak kt cni dgn bidang ini dan pengkhususan ini
pasti ad hikmahnya
mugnkin one day ak bkal jd expertise yg hebat...ameen~~~~
*angan2 tinggi xleh blah kan*
long~~~~~biasa laaaaaaa

ok,bila ckap psal smbg bljr
sume org akn tanya
dpt scholarship x???
jwpn dia sy xdpt lg
masih dlm proses memohon n menunggu jwpn
actually byk peluang biasiswa yg ditawarkan utk smbg bljr tp result kena above 3.0 la
kalo 3.5 lg lg better
google je
melambak scholarship menanti anda
ad yg KPT,universiti,yayasan,company swasta dlm negara n luar negara
cuma point dia,kena rajin search la
xkan sume nk tngu kena suap kan
awk yg nk smbg bljr kena la usaha
xkan org nk bg sume kan

research student punya life memg agak relax di pandgn mata org luar
pdhal dorg xthu btpa sengalnya otak yg non-stop thinking ni
yg mna nk settle dlu
keliru dgn steps n teknik
kena kaji sume method
bljr n faham
kami xde kelas
as a research student,memg kami xde kelas kena attend mcm undergraduate
cuti sem pon xde,cuti buat sdri je ada*bagus kalo bg thu dlu sv yg kita ni nk cuti,jgn main blah mcm tu je,kang dia cari kita dkt lab,kita xde,itu tidak bagus ye kawan2*
juz buat research anda
kalo ad pon kelas research method je la
seminggu skali
tu pon 2 jam je
tu pon selama 4 bulan je
bila da habis syllabus xde la kelas
maka,kena la pandai agihkan masa

the rest bebas nk wat apa
kau xwat keje,kau xstudy psal research ko,kau xjumpa sv,kau la yg merana d akhir nti
sv jumpa guide kita
yg nk kena study n buat everything adlh kita
bukan sv
sv adlh strong backup utk kita buat rujukan n dia pastikan kita on track dan tidak tersasar dr milestone yg kita da tetapkan dlm proposal
mcm ak skrg,ak da habis phase collect data,skrg tgh study methods yg ak bole guna utk buat training data
agak pening la gak
melambak2 paper kena baca
ye la kan,kalo xbaca ,mcm mna nk gain knowledge kan syg oiiiii

hah tu diaaaaaaaaaaaaaaaa
over x???
x wei!
memg byk mcm ni la paper yg ak kena bca
habis ink printer ak print sume
hahahahahahahahahaha

walaupun anda bukan ulat buku n bukan kaki membaca
sesungguhnya anda hanya suka tgk movie shj
xpe,dun worry
telinga pkai headfon psang movie,mata bca paper
korg xleh tgk movie,dgr je!
hahahahahahaha
ye,tu la yg ak buat
sbb nk tgk mcm over kan
drama bersiri plak tu
dgr je la
tp kalau nk release tension tu,ak layan gak la Family Outing 1 episod sehari b4 tido
heheh
lps study ni,bru ak akan move on ke fasa programming utk bina training data -_-

so,every week ak akan ada meeting dgn sv
ak ada 2 sv
jumpa either one la
mna2 yg kurang bz
huhu
tp jgn igt bole jumpa sesuka hti je
nk jumpa kena ad progress ok!
xmalu sgt muka kau nk jumpa bwk muka je kannn
hahahahah
 tu yg every one day b4 jumpa sv,ak xmenang tgn prepare
hahahahahaha
long2~~~~
tp bgus la sv ak wat mcm ni
kalo x,lagho~~~~~





so,nasihatku
utk yg nk smbg master tu,fikir dlu 4juta kali nk wat coursework ke research
sbb research ni xsemudah yg anda pikirkan
tp xpe
semuanya xmustahil
ramai yg dah berjaya
xkan kita xbole kan?
apa salahnya cabar tahap kemampuan dri
jika Allah da tetapkan kita kt mana2 tu memg itulah yg sebaiknya utk kita
Allah mungkin xbg apa yg kita nak tp Allah bg apap yg kita perlu
so,gudluck to myself n everyone








researcher on the go,

LONG~~~

 


2 comments:

  1. good luck sayangku long~ u can do it! ajax3!!!-dex

    ReplyDelete